Din cuprinsul articolului
Ceea ce mănânci poate afecta drastic multe aspecte ale sănătății tale, inclusiv riscul de a dezvolta boli cronice precum boli de inimă, diabet și cancer.
S-a demonstrat că dezvoltarea cancerului, în special, este puternic influențată de dietă.
Multe alimente conțin compuși benefici care ar putea ajuta la scăderea creșterii cancerului.
Există, de asemenea, mai multe studii care arată că un aport mai mare de anumite alimente ar putea fi asociat cu un risc mai mic de îmbolnăvire.
Acest articol va aprofunda în cercetare și va analiza 8 alimente care vă pot reduce riscul de cancer.
Un studiu pe eprubetă a arătat că sulforafanul a redus dimensiunea și numărul celulelor canceroase de sân cu până la 75%.
În mod similar, un studiu pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu sulforafan a ajutat la uciderea celulelor cancerului de prostată și a redus volumul tumorii cu mai mult de 50%.
Unele studii au descoperit, de asemenea, că un aport mai mare de legume crucifere precum broccoli poate fi legat de un risc mai scăzut de cancer colorectal.
O analiză a 35 de studii a arătat că consumul mai multor legume crucifere a fost asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal și de colon.
Includerea broccoli cu câteva mese pe săptămână poate avea unele beneficii în combaterea cancerului.
Cu toate acestea, rețineți că cercetările disponibile nu au analizat direct modul în care broccoli poate afecta cancerul la oameni.
În schimb, s-a limitat la studii pe eprubetă, animale și observaționale care au investigat fie efectele legumelor crucifere, fie efectele unui anumit compus din broccoli. Astfel, sunt necesare mai multe studii.
Mai multe studii au descoperit că consumul mai multor morcovi este legat de un risc scăzut de anumite tipuri de cancer.
De exemplu, o analiză a analizat rezultatele a cinci studii și a concluzionat că consumul de morcovi poate reduce riscul de cancer de stomac cu până la 26%.
Un alt studiu a constatat că un aport mai mare de morcovi a fost asociat cu șanse cu 18% mai mici de a dezvolta cancer de prostată.
Un studiu a analizat dietele a 1.266 de participanți cu și fără cancer pulmonar. S-a constatat că fumătorii actuali care nu au mâncat morcovi au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cei care au mâncat morcovi mai mult de o dată pe săptămână.
Încearcă să încorporezi morcovii în dieta ta ca o gustare sănătoasă sau o garnitură delicioasă de doar câteva ori pe săptămână, pentru a-ți crește aportul și pentru a reduce riscul de cancer.
Totuși, amintiți-vă că aceste studii arată o asociere între consumul de morcovi și cancer, dar nu țin cont de alți factori care ar putea juca un rol.
Fasolea este bogată în fibre, despre care unele studii au descoperit că poate ajuta la protejarea împotriva cancerului colorectal.
Un studiu a urmărit 1.905 de persoane cu antecedente de tumori colorectale și a constatat că cei care au consumat mai multă fasole gătită și uscată au avut tendința de a avea un risc scăzut de recidivă a tumorii.
Un studiu pe animale a mai constatat că hrănirea șobolanilor cu fasole neagră sau fasole marine și apoi inducerea cancerului de colon a blocat dezvoltarea celulelor canceroase cu până la 75%.
Conform acestor rezultate, consumul de câteva porții de fasole în fiecare săptămână poate crește aportul de fibre și poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta cancer.
Cu toate acestea, cercetarea actuală se limitează la studii pe animale și studii care arată asociere, dar nu cauzalitate. Sunt necesare mai multe studii pentru a examina acest lucru la oameni, în special.
Fructele de pădure sunt bogate în antociani, pigmenți vegetali care au proprietăți antioxidante și pot fi asociate cu un risc redus de cancer.
Într-un studiu uman, 25 de persoane cu cancer colorectal au fost tratate cu extract de afine timp de șapte zile, care s-a dovedit că reduce creșterea celulelor canceroase cu 7% .
Un alt studiu mic a dat zmeură neagră liofilizată pacienților cu cancer oral și a arătat că a scăzut nivelul anumitor markeri asociați cu progresia cancerului.
Un studiu pe animale a constatat că administrarea șobolanilor de zmeură neagră liofilizată a redus incidența tumorilor esofagiene cu până la 54% și a scăzut numărul de tumori cu până la 62%
În mod similar, un alt studiu pe animale a arătat că administrarea șobolanilor un extract de fructe de pădure inhibă mai mulți biomarkeri ai cancerului
Pe baza acestor constatări, includerea unei porții sau două de fructe de pădure în dieta dumneavoastră în fiecare zi poate ajuta la inhibarea dezvoltării cancerului.
Scorțișoara este binecunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru capacitatea sa de a reduce glicemia și de a ușura inflamația .
În plus, unele studii pe eprubetă și pe animale au descoperit că scorțișoara poate ajuta la blocarea răspândirii celulelor canceroase.
Un studiu pe eprubetă a constatat că extractul de scorțișoară a fost capabil să scadă răspândirea celulelor canceroase și să inducă moartea acestora.
Un alt studiu pe eprubetă a arătat că uleiul esențial de scorțișoară a suprimat creșterea celulelor canceroase la cap și gât și, de asemenea, a redus semnificativ dimensiunea tumorii .
Un studiu pe animale a arătat, de asemenea, că extractul de scorțișoară a indus moartea celulelor în celulele tumorale și, de asemenea, a scăzut cât de mult au crescut și s-au răspândit tumorile
Includerea a 1/2–1 linguriță (2–4 grame) de scorțișoară în dieta dumneavoastră pe zi poate fi benefică în prevenirea cancerului și poate avea și alte beneficii, cum ar fi scăderea zahărului din sânge și scăderea inflamației.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care scorțișoara poate afecta dezvoltarea cancerului la oameni.
Cercetările au descoperit că consumul de nuci poate fi legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.
De exemplu, un studiu a analizat dietele a 19.386 de persoane și a constatat că consumul unei cantități mai mari de nuci a fost asociat cu un risc scăzut de a muri de cancer.
Un alt studiu a urmărit 30.708 de participanți timp de până la 30 de ani și a constatat că consumul regulat de nuci a fost asociat cu un risc scăzut de cancer colorectal, pancreatic și endometrial .
Alte studii au descoperit că anumite tipuri de nuci pot fi legate de un risc mai mic de cancer.
De exemplu, nucile braziliene sunt bogate în seleniu, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva cancerului pulmonar la cei cu un statut scăzut de seleniu.
În mod similar, un studiu pe animale a arătat că hrănirea șoarecilor cu nuci a scăzut rata de creștere a celulelor canceroase de sân cu 80% și a redus numărul de tumori cu 60% .
Aceste rezultate sugerează că adăugarea unei porții de nuci la dieta în fiecare zi poate reduce riscul de a dezvolta cancer în viitor.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la oameni pentru a determina dacă nucile sunt responsabile pentru această asociere sau dacă sunt implicați alți factori.
Uleiul de măsline este încărcat cu beneficii pentru sănătate, așa că nu este de mirare că este unul dintre elementele de bază ale dietei mediteraneene.
Mai multe studii au descoperit chiar că un aport mai mare de ulei de măsline poate ajuta la protejarea împotriva cancerului.
O analiză masivă formată din 19 studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de ulei de măsline au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân și cancer al sistemului digestiv decât cei cu cel mai mic aport.
Un alt studiu a analizat ratele de cancer din 28 de țări din întreaga lume și a constatat că zonele cu un aport mai mare de ulei de măsline au avut rate scăzute de cancer colorectal.
Schimbarea altor uleiuri din dieta ta cu ulei de măsline este o modalitate simplă de a profita de beneficiile sale pentru sănătate. Puteți să-l stropiți peste salate și legume fierte sau încercați să îl folosiți în marinatele pentru carne, pește sau pasăre.
Deși aceste studii arată că poate exista o asociere între consumul de ulei de măsline și cancer, probabil că sunt implicați și alți factori. Sunt necesare mai multe studii pentru a analiza efectele directe ale uleiului de măsline asupra cancerului la oameni.
Turmericul este un condiment binecunoscut pentru proprietățile sale de promovare a sănătății. Curcumina, ingredientul său activ, este o substanță chimică cu efecte antiinflamatorii, antioxidante și chiar anticancerigene.
Un studiu a analizat efectele curcuminei asupra a 44 de pacienți cu leziuni la nivelul colonului care ar fi putut deveni canceroase. După 30 de zile, 4 grame de curcumină zilnic au redus numărul de leziuni prezente cu 40%.
Într-un studiu pe eprubetă, s-a constatat, de asemenea, că curcumina scade răspândirea celulelor canceroase de colon prin țintirea unei enzime specifice legate de creșterea cancerului.
Un alt studiu pe eprubetă a arătat că curcumina a ajutat la uciderea celulelor canceroase ale capului și gâtului
De asemenea, s-a demonstrat că curcumina este eficientă în încetinirea creșterii celulelor canceroase de plămân, sân și prostată în alte studii pe eprubetă .
Pentru cele mai bune rezultate, urmăriți cel puțin 1/2-3 lingurițe (1-3 grame) de turmeric măcinat pe zi. Utilizați-l ca condiment măcinat pentru a adăuga aromă alimentelor și combinați-l cu piper negru pentru a ajuta la creșterea absorbției.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…