Sari la conținut

Alimente care provoacă constipație. Încearcă să le eviți pe cât posibil!

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Constipația este o problemă comună în care oamenilor le este greu să aibă mișcări intestinale. Constipația din punct de vedere medical este definită ca mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână.

Dacă o persoană are mai puțin de o mișcare intestinală pe săptămână, se consideră că are constipație severă.

Simptomele de balonare, gaze sau durere care trec la mișcările intestinale pot însoți constipația.

Ce alimente provoacă constipație?

Așa cum există multe alimente pe care le puteți mânca pentru a ajuta la prevenirea sau ameliorarea constipației, există alimente care pot avea un efect de legare care vă pot agrava constipația. Acestea sunt 15 alimente de evitat atunci când ești constipat.

1. Banane

Bananele sunt o enigma atunci când vine vorba de alimente care trebuie evitate pentru constipație. Este o chestiune de sincronizare: bananele necoapte pot provoca constipație; bananele coapte pot ajuta la ameliorarea constipatiei.

2. Gumă de mestecat

Nu este adevărat că dacă înghiți o bucată de gumă durează șapte ani pentru a digera. Totuși, este adevărat că dacă înghiți multe bucăți de gumă într-un timp scurt, sau dacă înghiți mai multe bucăți de gumă cu alte alimente nedigerabile precum semințele, se poate crea o masă care, în cazuri rare, blochează tractul digestiv. Acest blocaj digestiv poate provoca constipație.

Copiii sub 5 ani nu ar trebui să mestece gumă deloc, iar dacă mesteci gumă, ține-te de una sau două bucăți pe zi – și aruncă-o când ai terminat de mestecat.

3. Cofeina

Ca și bananele, cofeina poate merge în orice direcție.

  • Cofeina este un stimulent care poate face o persoană să aibă mai multe scaune intestinale sau, în exces, diaree.
  • Dacă o persoană este deshidratată, cofeina din cafea, ceaiul negru, cola și ciocolată poate agrava constipația.

4. Gluten

Glutenul este o proteină găsită în grâu, secară și orz.

Glutenul nu provoacă constipație la toată lumea, dar poate fi problematic pentru unele persoane care au sensibilitate sau alergii la acesta sau care au o tulburare autoimună numită boală celiacă.

Cei cu boala celiaca trebuie sa evite toate produsele care contin gluten.

Dacă credeți că aveți sensibilitate la gluten non-celiacă și că aceasta vă poate cauza constipație, discutați cu medicul dumneavoastră.

Există multe alimente fără gluten care pot înlocui pâinea și pastele care conțin de obicei gluten.

5. Orez alb

Orezul alb poate provoca constipație. Există o mare diferență între orezul alb și orezul brun.

Orezul alb poate duce la constipație, deoarece coaja, tărâțele și germenii au fost îndepărtate. Acolo sunt toate fibrele și nutrienții!

Orezul brun poate ajuta la ameliorarea constipației, deoarece coaja, tărâțele și germenii nu au fost îndepărtate.

Orezul brun este o sursă bună de cereale integrale și conține aproximativ 3,5 g de fibre și 5 grame de proteine într-o cană.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel