Din cuprinsul articolului
Listă alimente diabet. Poate ai auzit că dacă ai diabet zaharat tip 2 nu trebuie să mănânci fructe, fiindcă sunt dulci. Nu este însă adevărat. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 pot consumă fructe, însă trebuie mâncate cu moderație deoarece ele au carbohidrați, deci îți pot afecta glicemia.
Diabetul zaharat este o boală cronică care nu are în prezent vindecare. Dacă nu este ținut sub control poate duce la complicații grave.
Realitatea este însă că anumite fructe pot duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge într-un mod mai rapid decât altele. De aceea, este foarte important să îți măsori glicemia înainte de a consuma fructe, în felul acesta poți stabili ce fructe îți fac bine și ce fructe este mai bine să le eviți, știind fiind faptul că fiecare individ reacționez diferit la consumul de alimente.
Trebuie spus că orice fruct are un index glicemic (IG) cuprins între 1 și 100. Cu cât este mai mare indexul, cu atât fructul este mai puțin recomandat persoanelor cu diabet zaharat.
Specialiștii spun ca merele sunt cele mai bune fructe pentru diabet, deoarece au un indice glicemic scăzut. În plus, le găsești în fiecare anotimp.
Ideea principala intr-un regim pentru diabet zaharat este sa faci ca acele calorii pe care le mananci sa conteze cu adevarat, alegand alimente hranitoare (nutritive), precum:
• carbohidratii sanatosi, adica cei complecsi (cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele si produsele lactate degresate);
• alimentele bogate in fibre dietetice, cum ar fi legume, fructe, nuci, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina din grau integral si tarate de grau;
• peste sanatos, a carui carne iti protejeaza inima; ideal ar fi sa mananci carne de peste de doua ori pe saptamana, precum somonul, macroul, tonul, sardinele si alte tipuri de peste bogat in acizi grasi Omega-3.
• grasimile „bune”, adica sa consumi acele alimente care contin grasimi mononesaturate si polinesaturate, care te pot ajuta sa iti scazi nivelul colesterolului; acestea sunt avocado, migdale, nuci pecan, nuci romanesti, maslinele, uleiul de masline, de arahide si cel de canola (rapita).
Evita sau exclude complet bauturile pline de zahar, precum sucurile acidulate, punch-ul de fructe, bauturile energizante, bauturile pentru sportivi, ceaiul dulce si alte bauturi de acest gen, cu un continut mare de zahar. Acestea iti vor creste glicemia si iti vor aduce cateva sute de calorii intr-o singura portie. Nici sucurile de fructe nu sunt recomandate in exces diabeticilor, deoarece contin multa fructoza.
Iata alimentele care pot creste glicemia si trigliceridele, daca sunt consumate in exces, si cantitatea corespunzatoare unei portii de 10 grame de zahar sau 10 Carbohidrati:
1. Paine integrala, neagra, de secara, graham, cu tarate, cu seminte : 20 g = 1 felie
2. Cereale integrale, fulgi de grau, ovaz, hrisca, Psyllium, etc : 15 g = 1 lingura
3. Fainoase : Orez, Gris, Bulgur, Paste, taitei, cous-cous : 50 g fierte = 1 lingura
4. Leguminoase, Boabe – Mazare, Fasole, Porumb, Naut, Linte, Soia : 50 g fierte = 1 lingura
5. Amidon – Cartof albi, rosii, dulci, mov : 50 g fierti = 1 lingura
6. Fructe cu 20% zahar – Banane, Struguri, Pere, Prune, Gutui, Rodie, Mango: 50 g
7. Fructe cu 10% zahar – Mere, Piersici, Nectarine, Cirese, Visine, Caise, Fructe De Padure, Citrice – Ananas, Portocale, Kiwi : 100 g
8. Fructe cu 5% zahar – Pepene verde, galben, Grape-fruit, pomelo, sweetie, lamaie : 150 g
9. Lactate Moi – Lapte, iaurt, kefir, sana, Branza proaspata, perlute, cottage : 150g – 200 ml
Folositi cantarul de alimente si cantariti toate alimentele, pana va obisnuiti cu portiile si gramajele recomandate. Pentru reglarea glicemiei, cel mai important lucru este sa aveti aproximativ aceeasi cantitate de carbohidrati sau glucide la fiecare masa in parte, astfel incat tratamentul antidiabetic, hipoglicemiant, sa poata fi ajustat in functie de alegerile si preferintele dvs alimentare.
In general, o dieta moderat hipoglucidica trebuie sa contina in jur de 160 grame de Carbohidrati pe zi, impartiti in 3 mese principale si 2 gustari intermediare, spune dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, pentru doc.ro.
Alegeti si combinati alimentele cat mai simplu
• 2 felii de paine (40 g) la fiecare masa principala
• 2 linguri de cartof/orez/ paste/ mamaliga/ boabe (100 g in gatit) – la pranz
• 2 fructe medii pe zi, intre mesele principale, nu mai tarziu de ora 18.00
• 2 portii de lactate/zi (2 cani) pe zi, dimineata si seara, la nevoie
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…