Acneea nu este plăcută și nici ușor de tratat mai ales dacă apare la adulți. Medicul dermatolog este cel care poate recomanda un tratament adecvat. Însă, de cele mai multe ori și alimentația are un rol major în diminuarea sau accentuarea acesteia.
Acneea la adulți este de regulă determinată de sebum, substanța uleioasă produsă de glandele sebacee ale pielii.Uneori, vina o poate avea hipersensibilitatea pielii sau o producție în exces de hormoni masculini. Nu în ultimul rând acneea la adulți este determinată și de dezechilibrele existente la nivelul hormonilor feminini sau masculini. Poate de aceea, acneea e mai des întâlnită la menopauză sau chiar în timpul sarcinii.
Acneea agravată de unele alimente
În ultimii ani, tot mai multe studii arată asocierea dintre consumul unor alimente și apariția acneei la adult. Mai mult, se pare că o alimentație cât mai sănătoasă alcătuită din alimente cu indice glicemic mic ar putea să diminueze riscul de dezvoltare a acestei probleme. De aceea este bine să consumi zilnic cereale integrale, fructe și legume proaspete, neprocesate.
Totodată, pentru sănătatea pielii este indicat să consumi alimente precum sunt: fructele și legumele galbene și portocalii, dar și legume verzi. Concret, tenului tău îi vor face bine: roșiile, afinele, semințele de dovleac, orezul brun, peștele, carnea de curcan slabă.
O mulțime de studii susțin că nucile braziliene, o adevărată sursă de seleniu combat acneea. La fel alimentele care sunt bogate în vitaminele A și E.
Și alimentele care conțin acizi grași Omega 3 ar putea să controleze inflamația și prin urmare să țină acneea la distanță. De exemplu, somonul este bogat în Omega 3 și ar trebuie consumat cât mai des.
Vitamina E ideală pentru tenul sănătos
Nu în ultimul rând alimentele bogate în vitamina E contribuie la diminuarea daunelor pe care acneea le lasă pe fața unei persoane. Principalele alimentele bogate în vitamina E sunt: uleiul de susan, uleiul de alune, semințele de pin, alunele, nucile braziliene, caisele uscate, ciocolata cu lapte.
Și zincul este foarte important pentru o piele sănătoasă. Numeroase cercetări au evidențiat faptul că lipsa acestui mineral din corp sau un nivel scăzut al acestuia poate agrava o acnee deja existentă. De aceea, ai grijă să consumi nuci și migdale cu regularitate.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…