Din cuprinsul articolului
Sistemul digestiv are un rol foarte important pentru sănătatea organismului nostru. Acesta este responsabil pentru acumularea nutrienților esențiali din alimentație și, de asemenea, face parte din sistemul natural de detoxifiere a organismului.
Alimentație este un factor decisiv în privința sănătății intestinului. Anumite alimente îl pot susține și îl pot echilibra, în timp ce anumite produse pot altera în mod semnificativ sănătatea sistemului digestiv.
Produsele lactate. Prin conţinutul ridicat de lactoză, aceste produse pot fi mai greu de digerat de unele persoane. La maturitate, organismul nu mai produce enzimele responsabile pentru digerarea laptelui, ceea ce poate afecta sistemul digestiv.
Alimentele bogate în amidon. Aceste produse conţin o cantitate mare de carbohidraţi, iar în procesul de digestie eliberează compuşi cu potenţial gazogen. În această cetegorie se încadrează produsele cerealiere, produsele din grâu, dar şi porumbul şi cartofii.
Bananele. Bogate în potasiu şi carbohidraţi, pot provoca constipaţie, iar asta îngreunează tranzitul intestinal. Uneori, pot apărea chiar sângerări. Astfel, nu sunt recomandate mai ales persoanelor predispuse la constipație și, de asemenea, trebuie consumate cu moderație.
Fasolea este o sursă excelentă de proteine și fibre, dar este și greu de digerat, ceea ce duce adesea la gaze și crampe. Corpului îi este greu să o descompună, ceea ce poate duce la probleme digestive. Înmuiați întotdeauna fasolea uscată câteva ore înainte de a o găti pentru a evita aceste probleme.
Mâncarea prăjită poate promova creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare. Aceste alimente sunt în mare parte gătite în grăsimi saturate și trans, care pot irita stomacul, pot duce la diaree, gaze și dureri de stomac. De asemenea, mâncarea prăjită transformă chiar și grăsimile sănătoase în grăsimi nesănătoase, anulând orice beneficiu nutrițional.
Pește de crescătorie. Utilizarea antibioticelor în agricultură poate afecta negativ microbiomul intestinal, ducând la un echilibru nesănătos al bacteriilor din organism, scrie DC News.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…