Categories: Stil de viaţă

Alimente care opresc răspândirea cancerului de colon

Din cuprinsul articolului

Cancer colon alimentație. Consumul anumitor tipuri de fructe oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de pădure, nucile pecan sau caju, a fost asociat cu o reducere considerabilă a riscului de recidivă a cancerului de colon, informează AFP.

Studiul observațional a fost realizat pe 826 de pacienți care au urmat un tratament pentru cancer de colon în stadiul 3, acesta fiind bazat în general pe intervenție chirurgicală și chimioterapie.

Astfel de pacienți — cu tumori care nu s-au răspândit în alte zone ale corpului — au 70% șanse de supraviețuire încă trei ani după tratament.

Circa 19% dintre pacienți au consumat cel puțin 56 de grame din mai multe tipuri de nuci pe săptămână. În cazul lor, s-a constatat un risc cu 42% mai mic de recidivă a cancerului și o reducere cu 57% a riscului de deces în comparație cu pacienții care nu au inclus în dieta lor nuci după încheierea tratamentului, se arată în raportul lansat înaintea întâlnirii anuale a Societății Americane pentru Oncologie Clinică (ASCO), ce va avea loc în Chicago, luna următoare.

Oleaginoasele reduc riscul de recidivă

Analizând doar consumul de fructe oleaginoase provenind de la arbori, s-a constatat o reducere cu 46% a riscului de recidivă a tumorilor și cu 53% a riscului de deces în cazul pacienților care consumau cel puțin 56 de grame pe săptămână, în comparație cu persoanele care nu mâncau nuci.

În cazul consumului de arahide — cele mai consumate fructe oleaginoase din Statele Unite — sau de unt de arahide, nu s-a observat nici un efect semnificativ.

„Numeroase studii în domeniul sănătății cardiovasculare și a diabetului au demonstrat beneficiile consumului de fructe oleaginoase și am simțit nevoia de a afla dacă acestea ar fi valabile și în cazul pacienților cu cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Temidayo Fadelu, cercetător în domeniul medicinii în cadrul Dana Farber Cancer Institute.

„Pacienții (cu cancer — n.r.) în stadiu avansat, care beneficiază de chimioterapie, întreabă în mod frecvent ce mai pot face pentru a reduce riscul de recidivă sau de deces, iar studiul nostru reprezintă o contribuție importantă la teoria potrivit căreia modificarea dietei și activitatea fizică pot fi benefice”, a completat acesta.

Consumul de fructe oleaginoase, însă, nu poate înlocui chimioterapia și alte tratamente, atrag atenția experții.

Un alt studiu, discutat miercuri înaintea conferinței de la Chicago pe tema cancerului, a fost realizat pe 992 de pacienți diagnosticați cu cancer de colon fără metastaze. Acesta a demonstrat că adoptarea unei diete mediteraneene și activitatea fizică reduc riscul de moarte prematură cu 42% și, în plus, micșorează posibilitatea de recidivă a tumorilor, precizează sursa citată.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: