Sari la conținut

Alimente care ne mențin rinichii sănătoși și previn pietrele

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Alimente care ne mențin rinichii sănătoși și previn pietrele, acea litiază renală ce poate duce la complicații neplăcute. Iată ce este bine să consumăm și ce nu

Rinichii ne ajută să eliminăm apa și toxinele din organism, prin urină, controlând totodată tensiunea arterială. Afecțiunile renale dau bătăi de cap multor pacienți, iar durerile cauzate de problemele renale sunt greu de suportat.

Ceea ce poate nu știai însă este că poți preveni afecțiunile renale prin adoptarea unei alimentații benefice pentru rinichi.

Aportul suficient de apă este esențial pentru sănătatea rinichilor, de pildă.

Apa este ingredientul cel mai important atunci când vine vorba despre sănătatea rinichilor. Consumul recomandat de apă este de 8 pahare pe zi în cazul femeilor și 13 pahare pe zi pentru bărbați.

Ideal ar fi să ceri sfatul medicului de familie cu privire la cantitatea de apă pe care e indicat să o consumi în funcție de dimensiunile corpului tău și de munca pe care o faci zilnic, dar și în funcție de starea ta de sănătate, de eventualele afecțiuni de care suferi și de tratamentele pe care le iei.

În afară de apă, alimentația hrănitoare este esențială pentru o stare cât mai bună de sănătate, inclusiv pentru sănătatea rinichilor. Ți-am pregătit în cele ce urmează o listă cu câteva alimente benefice pentru rinichi, pe care să le introduci cât mai des în meniul tău obișnuit.

Există alimente care au o mulțime de beneficii pentru rinichi, dintre acestea sunt:

Peștele gras

Somonul, tonul, somnul, crapul și orice alt pește gras  bogat în omega 3este benefic pentru sănătatea rinichilor, notează Medical News Today.

Potrivit National Kidney Foundation, omega-3 poate reduce nivelul grăsimilor din sânge și tensiunea arterială. Se știe că o tensiune arterială mare este factor de risc pentru rinichi.

Varza

Varza este bogată în fitochimicale, antioxidanții din această legumă populară reducând riscul de cancer, de afecțiuni cardiovasculare, precum și de disfuncții renale, numărându-se și printre acele alimente care ajută la refacerea rinichilor bolnavi.

Varza poate fi introdusă cu ușurință în alimentația de zi cu zi.

Pe lângă salată de varză crudă sau murată, ciorbă de varză sau varză la cuptor, o poți folosi și ca ingredient în alte salate de crudități și legume fierte (de exemplu, salată de cartofi fierți, ton, măsline, varză crudă tocată, ceapă verde, pătrunjel, puțină sare și ulei de măsline) sau salată de varză, țelină și puțină maioneză.

Ardeiul gras roșu

Și ardeiul gras roșu se numără printre alimentele care ajutută la refacerea rinichilor. Ardeiul gras roșu conține vitamine precum A, B6, B9 (acid folic), C, precum și fibre. Conținutul de licopen din ardeiul gras roșu oferă protecție împotriva cancerului.

Este cel mai indicat ca ardeiul gras să fie consumat crud, pentru a beneficia de toate calitățile sale. Poate fi adăugat în salate simple de crudități sau de crudități, legume fierte și carne fiartă ori la grătar, ori poate fi pus în sendvișuri sau pe tartine.

Exemplu de sendviș sănătos: două felii de pâine integrală, sos pesto, muștar, brânză slabă, ardei gras, frunze de salată verde.

Sparanghelul

Sparanghelul este sărac în calorii, însă bogat în vitaminele A, K și C. Unele teste făcute pe șoareci care sufereau de hipertensiune au dovedit faptul că sparanghelul susține funcțiile renale.

Totuși, nu este recomandat consumul zilnic de sparanghel pentru sănătatea rinichilor, întrucât conține cantități generoase de minerale precum potasiul, calciul sau fosforul.

Sparanghelul poate fi pregătit la aburi sau la grill, după care îl pui pe farfurie și adaugi peste el puțină sare și zeamă de lămâie, apoi îl stropești cu ulei de măsline și, dacă dorești, razi niște parmezan pe deasupra.

Sau, îl poți fierbe și apoi trage la tigaie în puțin unt amestecat cu ulei de măsline.

Conopida

Bogată în vitamina C, acid folic și fibre, conopida este unul dintre acele alimente recomandat pentru rinichi sănătoși și pentru refacerea rinichilor bolnavi.

Conopida poate fi consumată crudă, în salate, dar și fiartă, preparată la cuptor sau trasă la tigaie. Poți să faci și blat de pizza cu conopidă, dacă încerci să reduci carbohidrații.

O rețetă gustoasă și sănătoasă este salata de conopidă cu iaurt și usturoi. Toci câteva buchețele de conopidă fierte și le amesteci cu iaurt grecesc, usturoi pisat, puțin ulei de măsline, mărar proaspăt, tocat, și sare și piper.

Merele

Merele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care reduc colesterolul „rău”, dar și riscul de diabet. Având un conținut scăzut de potasiu, fosfor și sodiu, merele sunt o alegere excelentă pentru o dietă prietenoasă cu rinichii.

E cel mai bine ca merele să fie consumate crude, pentru a beneficia de toate calitățile lor, fie ca parte a unui mic dejun sănătos, fie ca gustare între mese, cu puțin unt de arahide. Dacă ai poftă de un desert cu mere, poți face mere coapte sau o tartă de mere cu blat de făină integrală.

Merișoarele

Adesea folosite în tratarea infecțiilor urinare, merișoarele au proprietăți antioxidante, însă acționează totodată și precum un antibiotic care împiedică multiplicarea bacteriilor la nivelul aparatului urinar.

Se recomandă consumul de merișoare crude, ori de suc proaspăt făcut din merișoare. Atenție, însă, consumul excesiv poate suprasolicita rinichii.

Semințele de dovleac

Cu o concentrație mare de fibre dietetice, dar și de vitamina E, zinc, proteine, cupru și fier, semințele de dovleac reduc riscul de formare a pietrelor la rinichi. Aceste semințe pot fi consumate crude, pe post de gustare între mese (cam 30 de grame ar fi suficient, deoarece au multe calorii) sau rumenite în tigaie fără ulei și adăugate peste humus ori peste o salată.

Afinele

Afinele sunt bogate în antioxidanți și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Totodată, nutrienții din afine contribuie la reducerea inflamației.

Afinele sunt excelente la micul dejun, puse peste un bol de fulgi de ovăz înmuiați în lapte sau, ca desert, în clătite americane.

Cireșele

Cireșele reprezintă o sursă bogată de antioxidanți și fitochimicale, care protejează atât rinichii, cât și inima. Consumul zilnic de cireșe, când sunt în sezon, reduce inflamația la nivelul rinichilor.

Și codițele de cireșe, consumate sub formă de ceai, au același efect. Cireșele pot fi consumate cel mai simplu la micul dejun sau ca gustare între mese.

Sucul de lămâie

Sucul de lămâie (zeama) poate fi de ajutor în combaterea afecțiunilor renale. Vitamina C și acidul cictric ajută la menținerea pH-ului organismului, sprijinind activitatea sistemului imunitar.

Este recomandat să se consume sucul de lămâie înainte de masa de dimineață sau cea de prânz. Sucul de lămâie trebuie să fie diluat în apă pentru a nu agresa stomacul.

Se poate adăuga și într-un smoothie de fructe și legume ori se amestecă într-un dressinmg pentru salată sau se stropește cu el peștele preparat la grătar, de exemplu, notează doc.ro.

Pe lista alimentelor și a băuturilor benefice pentru rinichi se mai află și pepenele roșu, precum și…. berea.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel