Din cuprinsul articolului
Alimente care ne ajută să slăbim iarna. Odată cu răcirea vremii, apetitul fiecărei persoane se modifică. Cu cât zilele vor fi mai reci, cu atât vom avea mai multă poftă de mâncare. Frigul este un „mare consumator de energie”, iar din cauza lui fie ne îngrăşăm, fie slăbim.
„Dacă stăm în frig, pierdem kilograme. Însă noi, «modernii» petrecem mai mult timp la căldură şi tindem să mâncăm mai mult şi mai nesănătos pe timp de iarnă”, atrage atenţia medicul Corina Zugravu, specialist în nutriţie.
Aşadar, ce este bine să mâncăm pentru a nu ne îngrăşa?
De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de hrana consumată. Există alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele.
Produsele bogate în proteine sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon.
„Şi alimentele picante ne pot încălzi, deoarece ajută la circulaţia sângelui. Ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate în timpul iernii”, spune medicul Luigi Gratton, consultant Herbalife şi colaborator al Centrului pentru Nutriţie Umană, din cadrul Universităţii din Los Angeles.
Medicii români, specializaţi în nutriţie, recomandă cerealele şi „grăsimile bune”, din vegetale. Cerealele, pâinea integrală, soia, fasolea, lintea, hrişca, mazărea, porumbul sunt alimente foarte sănătoase, care dau energie organismului şi îl încălzesc. Aceste produse ne aduc calorii multe, dar într-un mod sănătos, nepericulos pentru siluetă.
„Atuul lor îl constituie proteinele şi grăsimile de calitate”, explică medicul Corina Zugravu.
Alte alimente care conţin „grăsimi bune”, recomandate pe timpul iernii, sunt nucile, migdalele, alunele, sâmburii şi seminţele.
„Sunt o sursă de calorii foarte bună. Studiile arată că persoanele care consumă astfel de produse sunt mai puţin predispuse la „evenimente cardiovasculare”, precum infarctul”, adaugă specialistul în nutriție.
Proteine puteţi asimila şi din carnea de pasăre sau din cea de peşte, precum şi din ouă.
Legumele şi fructele ne ajută şi ele să „supravieţuim” peste iarnă. Au rezerve de vitamine, care îi permit organismului să facă faţă virusurilor care îl atacă.
Murăturile, care sunt şi ele pe placul multor români, sunt o sursă foarte bună de vitamina C.
Alimente care ne ajută să slăbim iarna. „Gogoşarii, varza murată, hreanul pot fi, de asemenea, consumate pentru vitamine”, menţionează medicul Corina Zugravu.
Vitamina C mai poate fi luată din ardei gras, pătrunjel, dar şi din fructele mai exotice, citrice, kiwi. Ceapa şi usturoiul sunt şi ele arme de luptă împotriva frigului care aduce cu el gripe şi răceli.
Sursă foto: misflorentina.blogspot.com
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…