Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce medicamentele și tratamentele devin mai scumpe și medicamentele au efecte secundare neplăcute (și uneori îngrozitoare), mai mulți oameni caută modalități naturale de a-și trata durerea de artrită. În cele mai multe cazuri, nu trebuie să caute mai departe decât alimentele pe care le consumă. Deși nu există un glonț magic nutrițional, studiile au arătat că obținerea nutriției potrivite din anumite alimente poate ajuta la minimizarea inflamației și durerii care provin de la artrită. De asemenea, poate ajuta la sănătatea dumneavoastră generală și poate influența simptomele, precum și progresia afecțiunilor care pot fi legate de artrită.
Există anumite alimente care acționează ca antiinflamatoare, în timp ce altele pot crește inflamația. Pacienții care suferă de artrită care învață ce alimente să mănânce și pe care să le evite se pot bucura de un control mai bun al durerii, o mobilitate îmbunătățită, un stil de viață mai activ și o perspectivă mai pozitivă asupra vieții. Aceste alimente oferă mari beneficii pentru pacienții cu artrită reumatoidă, osteoartrită, osteoporoză, gută și alte forme de inflamație cauzate de artrită.
Alimente care combat inflamația provocată de artrită
Diferite tipuri de alimente par să afecteze diferite tipuri de artrită. Fundația pentru artrită oferă câteva îndrumări foarte bune privind recomandările dietetice pentru persoanele care suferă de artrită, în funcție de tipul lor de artrită.
Alimentele bogate în acizi grași omega-3, fitochimice și antioxidanți au proprietăți antiinflamatorii puternice. Aceste tipuri de alimente sunt nucleul dietei în stil mediteranean, care constă din ulei de măsline, pește, legume proaspete, fructe, fasole, semințe și nuci. Trebuie subliniat că alegerea alimentelor proaspete din aceste categorii este cea mai bună.
Cheia este să selectați alimente care sunt cât mai puțin procesate posibil și care nu conțin aditivi sau conservanți. Aceasta înseamnă că majoritatea alimentelor conservate ar trebui excluse.
Cu toate acestea, multe supermarketuri au acum batoane cu măsline și alte opțiuni alimentare proaspete, mai sănătoase, care îi îndepărtează pe consumatori de alimentele procesate și nesănătoase.
Fibrele joacă, de asemenea, un rol semnificativ în reducerea inflamației artritice.
Alimentele specifice care trebuie incluse în dieta dumneavoastră pentru a combate durerea de artrită includ:
- Somon
- Ulei de măsline extra virgin
- Ton
- Macrou
- Galbenusuri de ou
- Lapte
- Ceai verde
- Ovaz
- Orez sălbatic și brun
- Orz
- Quinoa
- Fasole
- Tarta cirese
- Fructe de pădure – afine, mure, zmeură și căpșuni
- Brocoli
- varză de Bruxelles
- Varză
Alimente care accentuează inflamația provoacată de artrită
Așa cum există alimente care ajută la atenuarea durerii artritei, există și alimente care o cresc. Fundația pentru artrită oferă sfaturi cu privire la alimentele care ar trebui evitate de persoanele care suferă de artrită, deoarece s-a demonstrat că cresc durerea și inflamația.
- Zahăr – Citiți etichetele! Orice ingredient care se termină în „ose” este o formă de zahăr. Aceasta include zaharoza și fructoza.
- Grăsimi saturate – Brânzeturi, pizza, carne roșie, preparate din paste, lactate cu grăsime
- Grăsimi trans – gustări procesate, prăjituri, biscuiți, margarină, fast-food, gogoși, prăjeli, produse congelate pentru micul dejun
- Acizi grași Omega 6 – ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, ulei de semințe de struguri, ulei de arahide, maioneză, ulei vegetal, multe sosuri pentru salată
- Carbohidrați rafinați – biscuiți, chifle, pâine, cartofi albi, orez alb
- MSG – Un aditiv alimentar care se găsește în sosul de soia și în multe preparate asiatice, mâncăruri delicioase, supe preparate, sosuri pentru salate
- Gluten și cazeină – Lactate și alimente din grâu, proteine din zer, secară și grâu
- Aspartam – Majoritatea sucurilor dietetice, îndulcitorilor artificiali, multe produse „dietetice” sau „fără zahăr”.
- Alcool