Sari la conținut

Alimente care îți distrug dinții

Mâncarea preferată poate avea efecte nedorite asupra sănătăţii dinţilor unei persoane, de la pete şi decolorări, la degradarea dinţilor şi dureri ale articulaţiei mandibulare.

Pizza şi pastele sunt două feluri de mâncare foarte populare şi aproape nimeni nu le asociază cu pericolul apariţiei cariilor. Blatul de pizza şi pastele conţin însă, în marea lor majoritate, carbohidraţi rafinaţi, care sunt de fapt zaharuri simple ce se dizolvă rapid. Acest lucru duce la creşterea rapidă a acidităţii în cavitatea bucală, iar când aceasta este combinată cu aciditatea roşiilor, poate duce la slăbirea smalţului dinţilor şi la apariţia sensibilităţii dentare, la rece şi la cald, lucru care nu este niciodată un lucru plăcut, fiind uneori primul semn privind apariţia unei carii. Soluţia este folosirea unei gume de mestecat care să provoace o salivare mai intensă, pentru a creşte nivelul de salivă din gură, ceea ce duce la scăderea acidităţii.

Pe de altă parte, nu doar ceaiul şi cafeaua duc la apariţia unor pete pe dinţi, ci şi consumul unor alimente foarte bogate în pigmenţi. Mâncarea indiană şi cea chinezească prezintă această caracteristică, din cauza curry-ului, care în timp poate duce la îngălbenirea dinţilor, şi a sosului de soia care, de asemenea, poate duce la apariţia unor pete. Experţii recomandă consumul unor legume precum broccoli şi spanac înainte de mâncăruri cu sos de soia sau curry, pentru că acestea ar lăsa un film protector pe suprafaţa dinţilor, protejându-i astfel faţă de pătare.

Deşi poate părea puţin credibil, şi tipul de alimente consumate are un efect asupra sănătăţii articulaţiilor mandibulei. Textura dură a cărnii utilizate la prepararea chebapului este asociată, uneori, cu apariţia unor dureri ale articulaţiei mandibulare. Consumul unei mari cantităţi de alimente ce necesită o mestecare intensă poate însemna o suprasolicitare a mandibulei şi a articulaţiei acesteia, ceea ce duce la apariţia de disconfort sau chiar durere.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel