Sari la conținut

Alimente care îmbunătățesc sănătatea și capacitatea pulmonară. Ghidul plămânilor sănătoși și rezistenți!

Plămânii sunt responsabili pentru oxigenarea întregului organism. De aceea, sănătatea și capacitatea pulmonară sunt două elemente esențiale pe care nu ar trebui să le ignori și, poate, care au nevoie de mai multă grijă decât crezi. Viciile, precum fumatul, și stilul de viață nesănătos afectează calitatea de funcționare a plămânilor, implicit, întreaga sănătate a organismului. Cum îți poți „alimenta” plămânii, pentru a-i menține sănătoși și rezistenți?

Sănătatea și capacitatea pulmonară depind de nutrienții esențiali care ajung la plămâni. Anumite alimente îi pot „hrăni”, susținând funcția de oxigenare a organismului. De asemenea, este indicat să renunți la orice vicii care îi afectează, precum fumatul. Poluarea este de asemenea un factor important la care ar trebui să fiți atenți. În plus, expunerea la substanțe chimice și inhalarea vaporilor produși pot fi un alt factor important care dăunează sănătății.

Ce alimente și nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea și capacitatea pulmonară?

Omega-3

Omega-3 este un tip de grăsime sănătoasă care susține procesul de dezvoltare al noilor celule pulmonare. De asemenea, omega-3 poate reduce inflamația de la nivelul plămânilor, stimulând funcționarea normală a plămânilor. Acest nutrient este benefic și în procesul de vindecare al plămânilor, dacă sunt atacați de substanțe care irită, precum fumatul și poluare. De asemenea, susține vindecarea leziunilor provocate de alte afecțiuni ce se pot dezvolta la nivelul acestor organe. Alimente bogate în omega-3: pește gras, uleiuri vegetale (soia, rapiță, măsline), legume (spanac, broccoli, conopidă, varză), fructe (avocado, banane, mangp, ananas, piersici) și nuci.

Vitamina E

Vitamina E protejează membranele celulelor de agenții externi dăunători (fumatul, poluarea, substanțe chimice sau alergeni) și stimulează regenerarea celulară. Alimente bogate în vitamine E: nuci, arahide, migdale, fructe (avocado, kiwi, papaya, caise, struguri), legume ( ardei gras, cartofi dulci, spanac, varză, salată, broccoli).

Vitamina C

Acest nutrient este esențial pentru plămâni, deoarece susține înlocuirea celulelor moarte cu celule sănătoase. De asemenea, are un puternic efect antioxidant, luptând cu radicalii liberi și arderile din celulele plămânilor. Vitamina C se regăsește în cantități optime în verdețuri, fructe și legume proaspete, în special citrice.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel