Sari la conținut

Alimente care fac minuni pentru creier! Te ajută să îți îmbunătățești memoria!

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Alimente care fac minuni pentru creier! Creierul tau este cea mai importanta parte din organism – el este centrul de control, cel care iti mentine inima sa bata si plamanii sa respire. Tot el iti permite sa te misti, sa simti si sa gandesti.

De aceea este foarte important sa il mentii in conditii optime!

Alimentele pe care le consumi joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii creierului si tot ele pot imbunatati sarcini mentale specifice, cum ar fi memoria si concentrarea.

Nevoile nutriționale ale creierului

Celulele creierului sunt în număr limitat, motiv pentru care orice leziune sau pierdere a acestora poate afecta funcționarea optimă. Celulele creierului se pot repara prin câteva practici simple, iar alimentația deține un rol extrem de important pentru îmbunătățirea sănătății creierului.

Alimente care îmbunătățesc memoria

Șansele de a ne menține un creier sănătos cresc simțitor dacă adăugăm în dieta zilnică alimente bune pentru creier. Iată o listă de alimente care îmbunătățesc capacitatea creierului de a memora, dar și puterea de concentrare:

Peștele – ideal pentru creier

Sursa ideală de proteine care crește capacitatea mintală, scade riscul de a suferi un atac cerebral și încetinește deteriorarea capacităților creierului.

Fructele

Conțin antioxidanți, îmbunătățesc memoria și coordonarea motorie. Antioxidanții din fructele de pădure contraatacă stresul oxidativ. Cele mai bogate fructe în vitamine și minerale importante pentru celulele nervoase sunt: afinele, zmeura, murele, pepenele, căpșunele, citricele, merele și ananasul.

              Afinele

Acestea ofera numeroase beneficii pentru sanatate, inclusiv unele speciale pentru creier.

Afinele si alte fructe de padure intens colorate contin antocianine, un grup de compusi vegetali cu efecte antiinflamatorii si antioxidante.

Antioxidantii actioneaza atat impotriva stresului oxidativ, cat si a inflamatiei, conditii care pot contribui la imbatranirea creierului si a bolilor neurodegenerative.

Unii dintre antioxidantii din afine s-a descoperit ca se acumuleaza in creier si contribuie la imbunatatirea comunicarii intre celulele creierului.

              Rolul portocalelor pentru memorie și creier

Poti obtine toata vitamina C de care ai nevoie intr-o zi, consumand o portocala medie.

A face acest lucru este important pentru sanatatea creierului, deoarece vitamina C este un factor cheie in prevenirea declinului mental.

Mancarea unor cantitati suficiente de alimente bogate in vitamina C poate proteja impotriva declinului mental legat de varsta si a bolii Alzheimer, potrivit unui articol din 2014.

Vitamina C este un puternic antioxidant care ajuta la combaterea radicalilor liberi care pot dauna celulelor creierului. In plus, vitamina C sustine sanatatea creierului pe masura ce imbatranesti.

Ciocolata neagră

Atat ciocolata neagra cat si pudra de cacao contin cativa compusi care stimuleaza creierul, inclusiv flavonoide, cofeina si antioxidanti.

Flavonoidele din ciocolata se aduna in zonele creierului care se ocupa de invatare si memorie. Cercetatorii spun ca acesti compusi pot imbunatati memoria si contribuie, de asemenea, la incetinirea declinului mental legat de varsta.

Intr-un studiu, care a cuprins peste 900 de persoane, cei care au consumat ciocolata des s-au comportat mai bine intr-o serie de sarcini mentale, inclusiv unele care implica memorie, decat cei care au mancat-o rar.

Ciocolata este, de asemenea, un stimulator al dispozitiei bune, potrivit cercetarilor.

Un studiu a constatat ca participantii care au mancat ciocolata au avut sentimente pozitive crescute, in comparatie cu participantii care au mancat biscuiti.

Cu toate acestea, inca nu este clar daca asta se datoreaza compusilor din ciocolata sau pur si simplu pentru ca aroma delicioasa ii face pe oameni fericiti.

Sfecla roșie

Potrivit unui alt studiu, realizat la Universitatea Wake Forest din Statele Unite ale Americii si publicat pe site-ul revistei stiintifice „Nitric Oxide – Biology and Chemistry”, sfecla rosie este bogata in nitrati naturali, facilitand fluxul de sange care, de asemenea, alimenteaza creierul.

Un aport zilnic de sfecla rosie ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin in creier. Sfecla rosie este una din legumele cele mai bogate in antioxidanti, compusi care protejeaza organismul de radicalii liberi.

Siropul de arțar

Consumul de sirop de artar protejeaza celulele nervoase de efectele nocive ale trecerii timpului. Siropul de artar contine peste o suta de substante nutritive benefice pentru creier.

„Stim deja ca siropul de artar are peste o suta de compusi bioactivi, dintre care unii au proprietati antiinflamatorii”, a declarat, la reuniunea anuala a American Chemical Society, Serge Beaulieu, presedintele Federatiei producatorilor de sirop de artar din Quebec, Canada.

„Sanatatea creierului este cel mai recent subiect de exploatare si asteptam cu nerabdare sa aflam mai multe beneficii ale siropului de artar in acest domeniu”, a mai spus Serge Beaulieu.

Vinete

Consumul regulat de vinete ajută la îmbunătățirea comunicării dintre celulele cerebrale și moleculele necesare și contribuie la buna funcționare a creierului.

Turmeric

Turmericul este un ingredient care face furori in ultima perioada.

Acest condiment de un galben profund, care este si ingredientul-cheie din curry are si o serie de beneficii pentru creier.

Curcumina, ingredientul activ din turmeric, s-a dovedit a traversa bariera sange-creier, ceea ce inseamna ca poate intra direct in creier si poate beneficia celulelor de acolo.

Este un puternic compus antioxidant si antiinflamator care a fost legat de urmatoarele beneficii pentru creier:

  • Curcumina poate ajuta la imbunatatirea memoriei la persoanele cu Alzheimer. De asemenea, poate ajuta la curatarea placilor amiloide care sunt un semn distinctiv al acestei boli
  • Stimuleaza serotonina si dopamina, care amelioreaza amandoua starea de spirit. Un studiu a constatat ca curcumina a imbunatatit simptomele depresiei la fel de mult ca un antidepresiv pe parcursul a sase saptamani
  • Curcumina stimuleaza factorul neurotrofic derivat din creier, un tip de hormon de crestere care ajuta celulele creierului sa creasca. Poate ajuta la intarzierea declinului mental legat de varsta, dar este nevoie de mai multe cercetari

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel