Alimente care distrug sănătatea! În perioada postului, oamenii fac excese alimentare. În acest context, medicii recomandă o alimentație echilibrată, fără stres și un somn de calitate. Mai mult, sunt recomandate spre consum vitamina D, fructe şi legume proaspete.
Excesul alimentar se poate controla. Nu este necesar consumul alimentelor cu un conținut mare de amidon. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să avem și pentru cantitatea mare de produse cu conținut mare de zahăr.
„Este important să avem o alimentaţia echilibrată, trebuie să ne bucurăm de expunerea la soare, să avem activitatea fizică regulată şi un somn de bună calitate. Desigur, să încercăm pe cât posibil să evităm stresul, mai ales cel cronic. Trebuie reținut că postul nu se privește doar prin prisma reținerii de a consuma proteine de origine animală. Există foarte multe persoane care fac excese chiar dacă țin post.
Nu este cu nimic de folos dacă mâncăm un kilogram de cartofi la o masă doar pentru a obține senzația de sațietate. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să avem și pentru cantitatea mare de produse cu conținut mare de zahăr care se consumă în aceasta perioadă, ce au un impact chiar și asupra imunității organismului”, susține dr. Alexandru Nechifor, medic specialist la Spitalul Județean Galați, pentru adevărul.
În mod normal ai putea sa obții o mare parte a nutrienților necesari organismului prin intermediul unei diete vegane. O alimentatie sanatoasa în perioada postului va conține: naut, linte (verde, rosie, maro), fasole, mazare. Contin preponderent carbohidrati si fibre.
Se pot consma nuci, migdale, caju, alune de padure, fistic etc.
Cereale si pseudocereale: cerealele (ovaz, orz, secara, porumb, orez brun/salbatic) si pseudocerealele( hrisca, mei, quinoa, amaranth, teff).
Fructe uscate: stafide, smochine, curmale, caise uscate, merisor, goji.
Lista de legume proaspete de mancat in post: legume cu frunze verzi: salata verde, spanac, kale, varza, bok choy, baby spinach, valeriana etc.
Ierburi și condimente: patrunjel, coriandru, busuioc, menta, usturoi, ghimbir etc.
Legume fara amidon: castraveti, rosii, ardei gras, zucchini, telina, conopida, broccoli, vinete, ciuperci etc.
Legume cu amidon: morcovi, sfecla, cartofi dulci, dovlecei, cartofi etc.