Sari la conținut

Alimente care distrug pancreasul. Evită-le pe cât posibil

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente care distrug pancreasul. Ceea ce mănânci are un impac major asupra modului în care te simți, mai ales dacă ai pancreatită – o afecțiune care apare atunci când ai pancreasul inflamat. 

Acordarea unei atenții sporite asupra alimentației poate ajuta la ameliorarea durerilor abdominale care însoțesc această afecțiune, spune medicul specialist în pancreas dr. Prabhleen Chahal. Dacă vă alegeți bine mâncarea, puteți să-i dați o pauză pancreasului și să-l ajuți să-și revină.

Prin urmare, este vital să știți ce alimente puteți mânca, pe care ar trebui să le evitați și cum aceste alegeri vă pot afecta corpul.

Legătura dintre pancreatită și alimentație

În cazul pancreatitei cronice, organismul nu poate produce suficiente enzime digestive care ajută la absorbția nutrienților din alimentele pe care le consumați.

De-a lungul timpului, ați putea ajunge la subnutriție sau puteți începe să pierdeți în greutate fără să faceți nimic în acest sens, spune dr. Chahal. Schimbarea dietei poate ușura munca pancreasului.

Schimbările alimentare nu influențează toți pacienții în același mod, totuși. Impactul depinde dacă aveți un caz acut sau cronic de pancreatită, adaugă medicul.

„Pacienții cu pancreatită ușoară pot beneficia doar de modificările dietei și ale stilului de viață. Cu toate acestea, dieta singură nu este întotdeauna suficientă pentru a controla simptomele de pancreatită moderate până la severe,” atrage atenția dr. Chahal.

Cele mai bune alimente în caz de pancreatită

O dietă prietenoasă cu pancreasul este bogată în proteine ​​din carnea slabă și săracă în grăsimi animale și zaharuri simple, spune dr. Chahal.

Ar trebui să mănânci:

  • Legume,
  • Fructe,
  • Cereale integrale,
  • Fasole,
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi (lapte de migdale sau de in).

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fructele de pădure, cartofii dulci, strugurii, morcovii, nucile și rodiile sunt de asemenea benefice. Dar, consumați cu moderație avocado, ulei de măsline, pește gras, nuci și semințe.

Dieta mediteraneană este o opțiune bună dacă vă recuperați după o pancreatită acută ușoară.

De ce sunt utile aceste alimente?

Consumul crescut de legume, fructe și cereale integrale limitează aportul de colesterol și crește aportul de fibre. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta calculi biliari sau hipertrigliceridemie care sunt printre principalele cauze ale pancreatitei acute. Antioxidanții combat radicalii liberi, ajutând la reducerea inflamației.

Adăugarea de trigliceride cu lanț mediu (MCT) – grăsimi care sunt adesea derivate din ulei de cocos sau de palmier – poate ajuta, de asemenea, la creșterea absorbției nutrienților în contextul pancreatitei cronice, spune dr. Chahal.

Cele mai rele alimente pentru pancreas

Pancreasul este un organ esențial în sistemul digestiv și în reglarea glicemiei. Există anumite alimente și obiceiuri alimentare care pot pune o presiune suplimentară asupra pancreasului și care ar putea contribui la probleme de sănătate. Iată câteva dintre cele mai nesănătoase alimente pentru pancreas:

  • Grăsimile saturate și trans: Consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans poate crește riscul de pancreatită și diabet de tip 2. Un studiu publicat în „Diabetes Care” în 2014 a arătat o asociere între consumul ridicat de grăsimi saturate și creșterea riscului de diabet de tip 2.
  • Zahărul și carbohidrații rafinați: Consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați poate duce la creșterea în greutate și la creșterea rezistenței la insulină, ceea ce poate pune presiune pe pancreas. Un studiu din 2013 publicat în „JAMA Internal Medicine” a arătat că un aport crescut de zahăr este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2.
  • Alcoolul: Consumul excesiv de alcool poate irita pancreasul și poate duce la pancreatită. Un studiu din 2018 publicat în „The Lancet” a evidențiat o legătură între consumul de alcool și riscul de pancreatită.
  • Carnea roșie procesată: Consumul frecvent de carne roșie procesată, cum ar fi cârnații și mezelurile, a fost asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic. Un studiu din 2012 publicat în „American Journal of Epidemiology” a arătat o legătură între consumul de carne procesată și riscul de cancer pancreatic.
  • Alimentele bogate în sare: Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul de boli cardiace, ceea ce poate afecta indirect sănătatea pancreasului. Un studiu publicat în „The Journal of Clinical Hypertension” în 2015 a analizat legătura dintre consumul de sare și tensiunea arterială crescută.

De ce sunt aceste alimente dăunătoare?

Pancreasul procesează cea mai mare parte a grăsimilor pe care le consumați. Deci, cu cât măncați mai mult, cu atât munca pancreasului este îngreunată.

Alimentele bogate în grăsimi și zaharurile simple cresc, de asemenea, nivelul trigliceridelor. Acest lucru crește cantitatea de grăsime din sânge și crește riscul de pancreatită acută. Cercetările arată, de asemenea, că carnea procesată și carnea roșie cresc riscul de cancer pancreatic, spune dr. Chahal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel