A avea grijă de plămânii tăi nu este deloc greu. Principalele modalități de a îmbunătăți în mod natural capacitatea pulmonară fac parte dintr-un stil de viață sănătos.
În primul rând, renunță la fumat. Fumul de țigară afectează alveolele pulmonare și distruge cilii responsabili cu eliminarea infecțiilor și poluanților din plămâni. Substanțele chimice din tutun accelerează stresul oxidativ, ceea ce cauzează inflamație și deteriorarea celulelor pulmonare.
Învață să respiri corect. Respirația este un act reflex și cea mai mare parte a timpului respirăm fără a ne gândi la acest lucru. Respirația se face în mod natural și ușor. Respiră pe nas – aerul inspirat pe nas este trecut prin filtrul mucoasei nazale și încălzit la temperatura potrivită până ajunge în căile respiratorii inferioare, ceea ce nu se întâmplă atunci când respiri pe gură.
Respiră folosind diafragma – respirația diafragmatică este caracterizată de umplerea completă cu aer a plămânilor (de exemplu, bebelușii respiră în mod natural diafragmatic). Respiră relaxat și ritmic.
Practică o formă de meditație sau yoga, cu ajutorul căreia înveți tehnici corecte de respirație.
Optează pentru alimente prietenoase cu plămânii
Nutrienții care protejează plămânii de infecții și poluare sunt vitaminele C și E, betacarotenul, acidul folic, seleniul, zincul. O dietă echilibrată, bogată în alimente naturale, gătite în mod sănătos sau cât mai puțin preparate termic, asigură de obicei nutrienți care sprijină sistemul imunitar și sistemul respirator. În plus, se recomandă includerea în dietă a următoarelor alimente:
Legume crucifere, legume verzi, morcovi, ardei, rosii – contin combinații echilibrate de vitamine și antioxidanți care ajută la funcționarea optimă a plămânilor.
Ghimbir, usturoi, ceapă și plante aromatice – luptă împotriva infecțiilor și inflamațiilor.
Mere, citrice, fructe de pădure, avocado – combat inflamațiile.
Iaurt natural, sana, kefir – surse de probiotice care ajută la echilibrarea florei intestinale.
Pește, carne albă, ouă, nuci – conțin grasimi sănătoase omega 3 și proteine care sprijină sistemul imunitar.
Ai grijă să te hidratezi suficient
Hidratarea este esențială pentru sănătatea organismului. Apa ajută la eliminarea toxinelor, inclusiv a celor din plămâni. Se recomandă consumul a 6-8 pahare de apă pe zi, dintre care primul dimineața, înainte de micul dejun.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…