Din cuprinsul articolului
Tu știi ce se află pe lista de alimente care cresc colesterolul bun? Alimentația este unul dintre factorii cheie pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic
Este important să acordăm atenție alimentației noastre și să includem în dietă alimente care să împiedice formarea colesterolului rău (LDL) prin creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).
„Formarea colesterolului rău, de tip LDL, poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. O dietă bazată pe un consum ridicat de fibre și care să includă alimente bogate în antioxidanți, nutrienți, vitaminele B și C poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din sânge.
Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel menționat anterior, are un rol benefic pentru organism, reușind să absoarbă excesul de colesterol din țesuturi și celule și să îl transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL mărit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă”, a declarat prof. dr. Corina Zugravu, medic primar nutriționist.
Preparată de mii de ani în bucătăriile din India și Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat în antioxidanți și o sursă abundentă de nutrienți, precum minerale și fibre, necesare menținerii organismului la capacitate maximă. Extrem de ofertantă, lintea este un aliment care inclus în alimentație ne poate ajuta să ținem sub control colesterolul și contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutând la eliminarea reziduurilor, a grăsimilor și toxinelor în exces din corp. Lintea este un aliat în lupta cu colesterolul în special datorită conținutului bogat în vitamine din grupul B, care pot scădea producția de colesterol din organism și reduce nivelul de colesterol LDL.
Același rol îl au și migdalele, bogate în nutrienți și ideale pentru o gustare sănătoasă între mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii întregului organism, iar datorită conținutului mare de fibre, proteine și fier, ajută în principal sistemul sangvin prin creșterea nivelului de colesterol bun și creșterea numărului de celule roșii din sânge. Migdalele ajută și digestia, iar conținutul bogat de grăsimi nesaturate ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.
O dietă echilibrată ne ajută să ne acomodăm mai ușor cu ritmul normal de după vară, iar hidratarea joacă și ea un rol esențial.
Fructele trebuie să facă parte din alimentația noastră în orice anotimp. În această perioadă, în special cele bogate în vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacăze, ne ajută la menținerea unui nivel crescut al colesterolului bun în sânge.
Vitamina C are proprietăți antioxidante și, în plus, poate elimina radicalii liberi produși de organism în procesul de metabolism normal, ajutând astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct specific începutului de toamnă este gutuia, bogată în fibre și cu un conținut redus de calorii, ajută digestia și reduce semnificativ nivelul colesterolului.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…