Din cuprinsul articolului
Curăță arterele de colesterol. O dietă sănătoasă bogată în alimente bogate în nutrienți vă poate ajuta să reduceți riscul de înfundare a arterelor.
Cercetările au arătat că adăugarea de alimente precum legume crucifere, fructe de pădure, usturoi sau cacao în dietă poate fi o modalitate eficientă de prevenire a aterosclerozei.
Ateroscleroza apare atunci când depozitele de grăsime se acumulează de-a lungul pereților arterelor, îngustându-le sau blocându-le.
Ateroscleroza este considerată o cauză majoră a bolilor de inimă, inclusiv a bolii coronariene, cel mai frecvent tip de afecțiune cardiovasculară. Ateroscleroza este cauza principală pentru aproximativ 50% din decesele din țările occidentale. Este o boală inflamatorie cronică cu numeroși factori de risc.
Este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză dacă:
O dietă bogată în anumite alimente, cum ar fi legumele, fructele și peștele, s-a demonstrat că reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.
Peștele este plin de substanțe nutritive esențiale, inclusiv acizi grași omega-3. Consumul de pește bogat în omega-3 poate ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză.
Un studiu realizat în 961 de persoane a comparat participanții care au consumat mai puțin de o porție de pește pe săptămână cu cei care au consumat două sau mai multe porții de pește pe săptămână.
Studiul a constatat că 13,3% dintre persoanele care au mâncat mai puțin pește au avut ateroscleroză în arterele carotide, comparativ cu doar 6,6% dintre cei care consumă pește.
Un cățel de usturoi pe zi scade nivelul colesterolului rău și îl crește pe cel al colesterolului bun, prevenind bolile de inimă. Mai multe studii au dezvăluit că usturoiul este foarte eficient și în normalizarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației sangvine.
Acționează și ca stimulator pentru circulația sângelui, detoxifiant, antiinflamator sau calmant împotriva durerilor musculare. Pentru că are capacitatea de a îmbunătăți circulația sâgelui, ardeiul iute este folosit în numeroase tratamente naturiste care neceasită acest lucru.
Calitățile lui au fost confirmate și de cercetările științifice, care au relevat potențialul vasodilatator și ajutorul dat în tratarea anginei. Îmbunătățirea circulației ajută la reducerea durerilor musculare sau de încheieturi, vindecarea țesuturilor deteriorate, o mai bună absorție a nutrienților și o mai mare eficiență a mecanismelor de detoxifiere.
Conține mai mulți antioxidanți decât fructele de pădure, vinul roșu sau ceaiul verde și negru. Aveți nevoie de doar 20 g de cacao pe zi pentru a vă îmbunătăți sănătatea inimii și pentru a reduce riscul de infarct și de accident vascular cerebral. Îmbunătățește circulația și previne formarea cheagurilor de sânge.
Cercetătorii de la Universitatea Oslo au descoperit că persoanele care mănâncă două-trei kiwi pe zi au un risc mai scăzut să dezvolte cheaguri de sânge. Kiwi scade și nivelul colesterolului.
Vitmina C joaca un rol important în subțierea sângelui, iar portocalele, alături de alte citrice, pot fi incluse ușor în alimentația ta zilnică. În plus, vitamina C întărește vasele capilare și previne depunerile de grăsimi în interiorul vaselor sanguine.
Afinele, căpșunile, zmeură și murele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți sănătatea inimii.
Fructele de pădure sunt pline de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali. Acestea includ antioxidanți flavonoizi, despre care se știe că ajută laîmbunătățirea sănătății inimii.
Cercetările au arătat, de asemenea, că fructele de padure reduc semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei, inclusiv nivelul crescut al colesterolului LDL (rău), al tensiunii arteriale și al nivelului de zahăr din sânge.
Fructele de pădure pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor prin reducerea inflamației și a acumulării de colesterol, îmbunătățirea funcției arterelor și protejarea împotriva deteriorării celulare.
Roșiile și produsele din tomate conțin compuși vegetali care pot fi deosebit de utili pentru reducerea riscului dezvoltării aterosclerozei.
De exemplu, roșiile conțin un pigment carotenoid numit licopen, care poate avea beneficii impresionante pentru sănătate.
Studiile arată că consumul de produse din roșii bogate în licopen poate ajuta la reducerea inflamației, la creșterea colesterolului HDL (bun) și la reducerea riscului de boli de inimă.
Interesant este că asocierea roșiilor fierte cu uleiul de măsline poate oferi o protecție și mai mare împotriva blocării arterelor.
Un studiu efectuat pe 40 de persoane a constatat că consumul de sos de roșii cu ulei de măsline a avut cel mai mare efect asupra reducerii moleculelor de aderență și a proteinelor inflamatorii, comparativ cu roșiile crude și sosul de roșii simplu.
Însă, toate preparatele de roșii au crescut colesterolul HDL (bun) și au redus colesterolul total (24 sursă de încredere).
La fel ca usturoiul, ceapa are o serie de beneficii impresionante pentru sănătate. Cercetările au arătat că o dietă bogată în aceste legume populare poate proteja arterele.
Un studiu de 15 ani care a urmărit 1.226 femei cu vârsta de 70 de ani și peste a constatat că un aport mai mare de legume Allium precum ceapa a fost asociat cu un risc mai mic de deces legat asociat cu ateroscleroză.
Ceapa conține compuși de sulf, despre care oamenii de știință cred că pot ajuta la prevenirea inflamației vaselor de sânge, inhibă agregarea trombocitelor din sânge și crește disponibilitatea oxidului nitric. Toate aceste efecte pot ajuta la protejarea împotriva aterosclerozei și la îmbunătățirea sănătății arterelor.
Sfecla roșie este o sursă bogată de nitrați, pe care corpul o transformă în oxid nitric, o moleculă de semnalizare care joacă multe roluri esențiale în organism. Inflamația vaselor de sânge duce la scăderea producției de oxid nitric.
Consumul de alimente precum sfecla roșie, bogată în nitrați din dietă, poate contribui la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la scăderea inflamației, ceea ce poate ajuta la prevenirea aterosclerozei.
Cercetările au descoperit, de asemenea, o asociere între aportul de nitrați din dietă și un risc redus de deces cauzat de ateroscleroză.
Adăugarea de legume crucifere, cum ar fi broccoli, varză și conopidă, în dietă poate reduce riscul de a dezvolta ateroscleroză. Studiile arată că aportul de legume crucifere este asociat cu risc scăzut de ateroscleroză.
Cercetările au asociat, de asemenea, consumul de legume crucifere cu calcificifierea arterială redusă și riscul de deces cauzat de ateroscleroză. Calcificifierea arterială duce la întărirea arterelor în ateroscleroză.
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…