Din cuprinsul articolului
Magneziul este un micronutrient esențial pentru organism. Dacă nu există în corp suficient magneziu, apar crampele musculare și chiar probleme cardiace, potrivit medicilor specialiști.
Beneficiile magneziului
Magneziul este un mineral esențial, ceea ce înseamnă că avem nevoie de el pentru a ne menține corpul să funcționeze corect. În primul rând, ajută la metabolism și energie. Magneziul este un co-factor pentru enzimele care ajută la crearea ATP, sursa primară de energie a organismului, spune Derocha, nutriționist.
„Acesta este un motiv destul de simplu pentru care avem nevoie de magneziu pentru funcționarea mușchilor și a nervilor”, adaugă ea.
10 alimente bogate în magneziu
„Acest mineral joacă un rol important și în reglarea contracțiilor musculare și, prin urmare, în prevenirea crampelor musculare. Împreună cu alte minerale precum potasiul și calciul, magneziul face parte din „familia de electroliți”, spune Derocha, așa că țineți cont de magneziu când vă rehidratați după antrenament.„Magneziul este un mineral vital”, spune dieteticianul Grace Derocha, purtător de cuvânt al Academiei Naționale de Nutriție și Dietetică.
Aceasta include totul, de la metabolism, funcția musculară și nervoasă și sănătatea oaselor până la reglarea zahărului din sânge și sănătatea inimii sau pentru a ajuta la problemele legate de somn, potrivit Today.com.
Mulți oameni nu primesc suficient magneziu, care se poate lua din alimente precum legumele cu frunze verzi, fasolea, lintea, nucile și semințele și cereale integrale. O altă provocare este că organismul absoarbe doar 30-50% din magneziu, spune Derocha, iar „dacă microbiomul intestinal nu este cel mai sănătos, îți poate afecta absorbția de magneziu”. De aceea, este bine să țineți cont de magneziu și să urmăriți acele cantități zilnice.
Din fericire, putem obține o cantitate bună de magneziu direct din alimente. Iată câteva alimente care conțin cel mai mare nivel de magneziu per porție:
![deficit de magneziu](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2024/05/deficit-de-magneziu.jpg)
-
- Semințe de dovleac: Considerată una dintre cele mai sănătoase semințe, 100 de grame de semințe de dovleac vă va oferi 156 de miligrame de magneziu și 8 grame de proteine pe bază de plante împreună cu fibre, calciu și zinc.
-
- Semințele de chia sunt pline de fibre și proteine, iar o porție de 100 de grame de semințe mici vă va oferi 111 miligrame de magneziu. Dacă încă nu sunteți pregătit să vă dedicați pe deplin semințelor de chia, încercați să le presărați în ovăz peste noapte pentru un mic dejun ușor.
- Migdale. Luați o mână de migdale pentru o gustare crocantă. 100 de grame de migdale va furniza aproximativ 80 de miligrame de magneziu, plus proteine, fibre și o cantitate bună de vitamina E.
- Spanac. Spanacul, ștevia și varza kale sunt grozave. Deși toate conțin puțin magneziu, spanacul este impresionant: o jumătate de cană de spanac fiert (aproximativ una sau două căni crud), conține aproximativ 78 de miligrame de magneziu, spune Derocha.
- Caju. Cajui aduce 74 de miligrame de magneziu într-o porție de 100 de grame.
- Fasole neagră. Leguminoasele precum fasolea neagră sunt bogate în fibre și o proteină pe bază de plante, dar vin și cu o doză de magneziu – aproximativ 60 de miligrame pe jumătate de cană. Fasolea neagră este, de asemenea, o sursă excelentă de fier și acid folic.
- Avocado. O sursă de bază de grăsimi sănătoase pentru inimă și vitamina E, o porție de avocado oferă și puțin magneziu. Într-un avocado mediu întreg, veți obține 58 de miligrame de magneziu. Și într-o porție standard (o treime dintr-un avocado), veți avea aproximativ 15 miligrame.
- Ciocolata neagră. Și desertul poate fi o sursă de magneziu! Căutați ciocolata neagră – în intervalul 70-85% cacao – pentru o doză din acest mineral. 100 de grame de ciocolată neagră oferă aproximativ 50 de miligrame de magneziu.
- Somon. În timp ce peștele și carnea de pasăre nu sunt cele mai bune surse alimentare de magneziu, somonul oferă o cantitate relativ bună, spune Derocha. Somonul are și alte beneficii, inclusiv grăsimile sănătoase pentru inimă și proteine.