Din cuprinsul articolului
Alimente bogate în fier. Cea mai frecventă cauză a deficitului de fier este lipsa de fier din dietă. Iar această lipsă poate fi corectată adăugând alimente bogate în fier în dietă.
Cu toate acestea, condiții precum pierderea cronică de sânge, sarcina și exercițiile fizice intense pot provoca, de asemenea, deficit de fier. Unele afecțiuni de sănătate împiedică absorbția fierului din alimente, ceea ce necesită tratament cu suplimente.
Alimente bogate în fier. Ce să mănânci când ai deficit de fier
Există două tipuri de fier: hem și non-hem. Fierul hem provine din hemoglobină și se găsește în mod obișnuit în multe surse de alimente de origine animală, cum ar fi:
- crustaceele,
- carnea de organe,
- carnea roșie,
- curcanul,
- ouăle.
Fierul non-hem este obținut în principal din surse alimentare pe bază de plante, cum ar fi:
- leguminoasele,
- quinoa,
- spanacul,
- semințele de dovleac,
- broccoli,
- tofu,
- nucile,
- fructele uscate.
De ce este mai bine să includeți mai multă carne în dietă
Fierul hem este absorbit cu ușurință de organism. Se estimează că până la 30% din fierul hem pe care îl consumi este absorbit. Dar, doar 2 până la 10% din fierul non-hem consumat este absorbit.
Prin urmare, este mai ușor să îmbunătățiți nivelul de fier prin includerea mai multă carne în dietă.
Dar atunci când combinați alimente bogate în fier hem cu alimente non-heme, acestea vor fi mai bine absorbite de organism. În mod similar, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi roșiile și citricele, pot ajuta, de asemenea, la o mai bună absorbție.