Din cuprinsul articolului
Fibrele sunt nutrienți fără de care sistemul digestiv ar avea de suferit. Acestea sunt esențiale pentru procesarea alimentelor și pot fi obținute din alimentația de zi cu zi.
În lipsa fibrelor se pot dezolta o multitudine de afecțiuni digestive, precum constipația. Aceasta nu este o boală de ignorat, deoarece se poate croniciza și poate afecta organismul în mod substanțial.
Totuși, efectele negative pot fi ușor evitate cu ajutorul unei alimentații mai sănătoase, bogate în fibre.
Alimente bogate în fibre
Mihaela Bilic, nutriționist, a dezvăluit pe o rețea de socializare și faptul că este important să avem un aport echilibrat de fibre solubile/ insolubile. Da, chiar există două tipuri de fibre, iar consumul egal este recomandat pentru o digestie optimă!
„Când spui bogat în fibre, spui fasole și ciocolată.
Primul produs la care ne gândim când vine vorba de fibre, sunt cerealele integrale. Pâine neagră, fulgi de ovăz, paste integrale sau biscuiți digestivi sunt alimente bogate în fibre. Dar e vorba de fibre insolubile, care sunt agresive și dure, ele pot irita tubul digestiv dacă sunt consumate în cantitate mare.
Care sunt produsele care au un raport optim fibre solubile/fibre insolubile? Fasolea se află pe primul loc într-un top al produselor bogate în fibre. Legumele boabe de tip fasole, mazăre linte, năut, soia trebuie incluse în dietă de minim 2 ori/ săptămână. Para e un fruct de sezon și ocupă poziția 3 în top, întrecând mărul la capitolul fibre.
Pe locul 6 este avocado, iar pe locul 10 migdalele-atenție la cantitate! Pe locul 7 sunt prunele uscate, ca să nu uitați de ele la iarnă.
Da, ați văzut bine, pe locul 9 este ciocolata neagră- o surprinzătoare sursă de fibre! Și o dovadă în plus că sănătatea are gust”, recomandă Mihaela Bilic, nutriționist.