Din cuprinsul articolului
Descoperă 10 alimente care îţi asigură aportul necesar de antioxidanţi şi vezi cum să le consumi mai des
De cate ori nu ai auzit ca, inclusi in alimentatie in cantitati mari, antioxidantii pot apara corpul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi? Acestia din urma sunt atomi instabili, produse toxice ale proceselor chimice din corp, care deterioreaza semnificativ celulele si tesuturile, oxidandu-le si provocand imbatranire accelerata, un sistem imunitar suprasolicitat si boli cronice (de inima, cancer, diabet, ateroscleroza, Alzheimer, Parkinson). Substantele care genereaza radicalii liberi se gasesc in alimentatia defectuoasa, in medicamente, in poluantii din aer si apa, in fumul de tigara, in pesticide.
Renunţă la ciocolata cu lapte din comerţ şi orientează-te către cea neagră, care are mai mult cacao, mai multe minerale şi mai mulţi antioxidanţi. Acest aliment te va ajuta, de asemenea, să reduci nivelul inflamaţiei din corp şi să ai un risc mai scăzut de a dezvolta afectiuni cardiace. Cel mai sănătos mod de a consuma ciocolata neagră este în prima parte a zilei, eventual la micul dejun, alături de cereale şi fructe.
Nu mai este un secret pentru nimeni că ceaiul are numeroase efecte pozitive asupra sănătăţii. O variantă pe care o poţi integra mai des în dieta ta este ceaiul alb, care este bogat în polifenoli, cu rol antioxidant. Îl poţi bea cald sau rece, în orice moment al zilei.
Afinele sunt pline de nutrienți, continand inclusiv o mare cantitate de antioxidanti. Anumite studii sugereaza ca afinele contin mai multi antioxidanti decat orice alte fructe sau legume. Cercetatorii au demonstat ca antioxidantii din afine au capacitate de a incetini procesul de imbatranire si deteriorare a creierului survenit de obicei odata cu varsta, datorita capacitatii de a neutraliza radicalii liberi, reducerii inflamatiei si chiar schimbarii expresiei anumitor gene. De asemenea, antioxidantii din afine, in speciale antocianinele, au ca efect prevenirea bolilor cardiovasculare, diminuarea colesterolului LDL si a tensiunii arteriale.
Bogate în vitamina C şi antioxidanţi, ele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe şi pot fi savurate ca desert, însă nu trebuie să consumi o cantitate exagerată. Asemenea altor alimente ce conţin antocianine, te vor ajuta să-ţi menţii inima sănătoasă şi nivelul normal de colesterol.
Salatele realizate din acest aliment au calităţi antioxidante, sunt bogate în vitamina C, K şi A şi combat inflamaţia din corp. Aşadar, dacă adaugi la meniul tău şi preparate din varză roşie, vei dobândi un sistem imunitar mai puternic, o piele mai fermă şi un sistem cardiac mai sănătos. O poţi consuma fiartă sau călită.
Anghinarea este o leguma delicioasa si bogata in nutrienti. Aceasta contine, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Mai exact, anghinarea este in mod special bogata in antioxidantul numit acid clorogenic, despre care studiile spun ca ar putea reduce riscul imbolnavirii de anumite tipuri de cancer, de boli cardiovasculare si de diabet de tip 2. Prin fierbere continutul de antioxidanti se mareste de 8 ori, iar prin gatirea la aburi cu pana la 15 ori.
Goji sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, printre care un tip de antioxidant unic, cunoscut sub numele de Lycium barbarum polysaccharides. Acest antioxidant a fost asociat de cercetari cu reducerea riscului imbolnavirii de afectiuni cardiovasculare si de cancer, precum si un efect de incetinire a procesului de imbatranire a pielii. De asemenea, consumul de goji conduce la cresterea nivelului de antioxidanti din sange.
Kale este un tip de leguma crucifera, inrudita cu broccoli si conopida. Kale este un dintre cele mai bogate legume din punct de vedere nutritional, fiind foarte bogata in calciu, in vitaminele A, K si C, dar si in antioxidanti, printre care si miraculoasa antocianina.
Varza rosie este bogata in vitaminele C, K si beta-caroten, dar si in antioxidanti, in special antocianine, care, de altfel, dau acestui tip de varza culoarea sa rosie. Asa cum am mai mentionat, antocianinele au un rol extrem de benefic in organism, avand proprietatea de a reduce inflamatiile si de a proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare si a catorva tipuri de cancer.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…