Din cuprinsul articolului
Alimente „balsam” pentru ficat. Ficatul ajută organismul să scape de toxine și, în același timp, colectează substanțe nutritive din alimentele pe care le consumi, spun medicii.
Consumul de alimente prietenoase cu ficatul, poate ajuta la refacerea celor diagnosticați cu ciroza sau hepatita C, care poate face ca ficatul să aibă dificultăți în filtrarea nutrienților și a deșeurilor așa cum ar trebui.
Atenție: Înainte de a face schimbări majore în dieta dumneavoastră, consultați-vă medicul sau un nutriționist
Avocado
Un studiu din 2015 s-a axat pe rolul anumitor alimente pentru persoanele cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD). Cercetătorii raportează că avocado poate ajuta la scăderea lipidelor din sânge și la prevenirea deteriorării ficatului.
potrivit studiilor, consumul de alimente bogate în fibre este o modalitate bună de a susține sănătatea ficatului.
Cafeaua
În ceea ce privește sănătatea ficatului, unele studii sugerează căse poate reduce riscul de ciroză cu ajutorul consumului de cafea. Mai mult, se poate duce cancerul în remisie și fibroză la nivelul ficatului. Cantitățile regulate și moderate de cafea pot chiar încetini bolile hepatice existente.
Potrivit cercetărilor, consumul de cafea ar putea reduce riscul de a dezvolta boli hepatice, sau boala ficatului gras, cu aproximativ 20%.
În cadrul aceluiași studiu, consumul de cafea a redus cu 49% riscul de a muri din cauza unei boli hepatice. Toate tipurile de cafea (decofeinizată, instant și măcinată) au avut rezultate similare.
Cheia pentru astfel de beneficii este de a bea cafea zilnic. Pentru sănătatea ta generală, cel mai bine este să eviți zahărul adăugat. De asemenea, încercați să schimbați laptele de origine animală cu lapte de soia neîndulcit, sau cu lapte de migdale.
Deoarece cafeaua conține de obicei cofeină, experții recomandă un consum maxim de 237 ml pe zi, deși cantitatea sigură poate varia de la o persoană la alta.
În studiul 2021 de mai sus, consumul a mai mult de 3-4 cești de cafea pe zi părea să protejeze mai puțin ficatul.
Peștele gras
Peștii grași, cum ar fi somonul, reduc inflamația și acumularea de grăsime în ficat, promovând în același timp un IMC general mai mic, potrivit unui studiu din 2015. Peștii grași sunt, de asemenea, cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3, sunt buni pentru sănătatea inimii și a creierului.
Autorii acestei analize au constatat că peștele gras a fost benefic în reducerea lipidelor din sânge atunci când a fost consumat de două sau mai multe ori pe săptămână. Dacă nu puteți mânca pește, discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea de suplimente de ulei de pește.
Un studiu din 2021 a constatat că o dietă bogată în pește gras poate reduce riscul de carcinom hepatocelular, cel mai frecvent tip de cancer hepatic. Persoanele care au consumat pește gras de cel puțin două ori pe săptămână au avut un risc cu 54% mai mic de cancer la ficat.â
Ulei de măsline
Atunci când este consumat pe o perioadă lungă de timp, s-a constatat că uleiul de măsline îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu amplu din 2020 arată că dacă se consumă mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline în fiecare zi s-ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu 14%.
Mai multe studii arată că uleiul de măsline reduce enzimele hepatice și grăsimea hepatică care contribuie la apariția bolilor. De asemenea, uleiul de măsline poate crește cantitatea de colesterol HDL (bun) din sânge, ceea ce ar putea avea beneficii pentru ficat.
Nuci
Nucile, atunci când sunt consumate în cantități mici, sunt gustări dense în nutrienți care sunt, de asemenea, bogate în grăsimi sănătoase. Pe lângă faptul că stimulează sănătatea cardiovasculară, nucile ar putea contribui, de asemenea, la reducerea incidenței bolilor de ficat.
Dintre toate tipurile de nuci, nucile sunt printre cele mai benefice pentru reducerea bolii ficatului gras. Acest lucru se datorează conținutului lor mai mare de antioxidanți și acizi grași. Nucile au cei mai mulți acizi grași omega-6 și omega-3, precum și antioxidanți polifenolici dintre toate nucile, potrivit Pro News.
Într-un studiu din 2021, participanții au mâncat 28 de grame de nuci în fiecare zi, ca parte a unei diete mediteraneene. Persoanele care au mâncat nuci de cel puțin 5-6 ori pe săptămână au avut o pierdere semnificativ mai mare de grăsime hepatică (intrahepatică) decât cele care au mâncat nuci mai rar. Această pierdere de grăsime a fost legată de beneficiile generale antiinflamatorii și de sănătate metabolică.
Carbohidrați complecși
Carbohidrații complecși sunt mai buni decât carbohidrații simpli, deoarece sunt metabolizați mai lent și previn fluctuațiile mari ale glicemiei. Acesta este motivul pentru care este mai bine ca persoanele cu NAFLD să aleagă carbohidrații complecși în locul carbohidraților simpli.
De asemenea, carbohidrații nerafinalizați au nutrienți esențiali, cum ar fi zincul, vitaminele B și multe fibre, toate acestea fiind importante pentru un ficat sănătos și un metabolism bun.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…