Din cuprinsul articolului
Deși anumite alimente sunt sănătoase consumate separat și nu influențează în mod substanțial silueta, nutriționiștii atenționează că modul de gătire este, de asemenea, important. Astfel, fără să îți dai seama, anumite alimente „dietetice” pot îngrășa.
Alimentația este un element esențial în procesul de pierdere în greutate. De fapt, slăbirea se bazează pe un principiu simplu: deficitul caloric. Astfel, poți fi tentat să consumi diferite alimente cât mai sănătoase, dar care să conțină mai multe calorii decât crezi, de fapt.
„Nu e suficient doar să mâncăm ingrediente care, fiecare luate în parte, sunt sănătoase, ci trebuie să fim atenți și la modul în care sunt preparate. Adică să ne ferim de preparate care conțin tot felul de sosuri sau ingrediente pe care nu le vedem cu ușurință; să nu bem caloriile (smoothie-urile, ciorbele și sucurile sunt greu de estimat caloric și deseori le trecem cu vederea), să fim atenți la cantitatea de ulei adăugată la gătire și la modul în care preparăm alimentele (optează pentru înăbușire sau la cuptor ori airfryer, la temperaturi moderate).
Există percepția greșită asupra multor preparate că ar putea fi consumate fără probleme în diete doar pentru că sunt realizate din ingrediente sănătoase.
Legumele sautee de la restaurant. Deși legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare, în realitate când le comandăm la restaurant sotate, au o cantitate cel puțin generoasa de unt sau ulei și asta face ca o astfel de garnitură să depășească uneori chiar și 400 de kcal.
Smoothie-urile. Într-o băutură de 500 ml regăsim adesea fructe, miere, cereale, nuci crude sau fulgi de cocos și nu de puține ori un smoothie aparent inofensiv ajunge chiar la 500 de kcal (cât o masă principală) pe care de multe ori nici nu le luăm în calcul atunci când „nu slăbim, deși mâncăm sănătos”.
Sorbetto de fructe. Sorbetto în varianta originală conține doar fructe, însă între timp versiunile comerciale au de regulă și zahăr adăugat, iar o cupă de sorbetto conține cam 130 de kcal, ceea ce nu este foarte mult însă problema apare din faptul că majoritatea oamenilor mănâncă 2-3 cupe de înghețată, ceea ce duce la un aport caloric crescut.
Pastele cu legume. Au multe calorii mai ales atunci când se pierde din vedere mărimea porției. Pentru o persoană care dorește să slăbească porția de paste nu ar trebui să depășească 4-5 linguri (40 g), iar la restaurante porțiile ajung să cântărească și 350g. De asemenea, asocierea dintre paste și grăsimea pusă la sosul de paste (ulei de măsline, unt, smântână, parmezan) fac adeseori ca o porție de paste cu legume să depășească cu mult caloriile necesare, deși fiecare ingredient în parte este potrivit în dietă în cantitate mică”, scrie Cori Grămescu pe o rețea de socializare.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…