Sari la conținut

Alimente antiinflamatorii pentru tratarea colonului iritabil

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Alimentele bogate în fibre solubile, pe lângă faptul că ne mențin sătui și protejează mucoasa intestinală, ajută la ameliorarea durerii și a inflamației. De asemenea, acestea pot contribui la favorizarea mișcărilor intestinale.

Deși cauzele sindromului intestinului iritabil nu sunt încă pe deplin clare, medicii și nutriționiștii sunt de acord că o dietă adecvată și un bun management emoțional ne-ar putea aduce cele mai bune beneficii.

Pe baza informațiilor de mai sus, acest studiu explică faptul că sindromul colonului iritabil (SII) se caracterizează prin prezența durerii abdominale sau a disconfortului asociat cu modificări ale frecvenței și/sau consistenței scaunelor.

Potrivit Mejor con salud, cheia este de a restabili echilibrul intern în această parte delicată a sistemului nostru digestiv. De aceea, vă invităm să luați în considerare această serie de alimente care vă pot ajuta.

ficatul

Legume cu frunze verzi

Spanac, rucola, salată verde… Aceste ingrediente nu ar trebui să lipsească niciodată din bucătăria și din farfuriile noastre. Legumele cu frunze verzi sunt o modalitate naturală de a trata și de a preveni inflamațiile.

Țelină

Țelina este o sursă naturală de potasiu, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Majoritatea alimentelor procesate, precum și produsele de patiserie industrială și băuturile răcoritoare, conțin un nivel ridicat de sodiu, o componentă care tinde să ne inflameze și accentuează problema sindromului de colon iritabil.

Dacă vă obișnuiți să introduceți țelina în alimentația dumneavoastră, fie în salate, fie în smoothie-uri, sistemul dumneavoastră digestiv vă va mulțumi pentru asta.

Avocado

Nu evita avocado doar pentru că ți se pare că este un aliment bogat în calorii. Grăsimile sale sunt sănătoase pentru organismul nostru și, în plus, favorizează sănătatea sistemului digestiv, nervos și cardiovascular.

Consumul regulat de avocado ne va permite să tratăm colonul iritabil datorită nivelului ridicat de fibre solubile, potasiu, vitamine complexe și calciu.

Toate aceste componente au grijă de țesutul colonului, combat inflamația și restabilesc echilibrul său natural prin întărirea florei intestinale.

Nu trebuie să uităm nici faptul că avocado ne oferă o doză foarte adecvată de electroliți, ceea ce este esențial atunci când suferim de diaree.

Kefir

Nu trebuie să vă fie teamă nici de consumul de chefir. Deși este adevărat că, în general, produsele lactate cresc inflamația în sistemul nostru digestiv, chefirul a fost lipsit de zahărul lactic care favorizează aceste procese alergice.

Kefirul este un compus foarte sănătos de bacterii și drojdii digestive care au grijă de sănătatea noastră intestinală.

Consumând kefir în mod regulat, aducem în colon microorganisme care ne întăresc flora intestinală datorită lactobacililor.

Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți consuma chefir pentru a avea grijă de sănătatea colonului dumneavoastră.

Ovăz

Am subliniat mai devreme necesitatea de a consuma fibre solubile pentru a ameliora durerea și inflamația sindromului de colon iritabil. Un alt aliment care nu ar trebui să lipsească din dieta ta pentru a realiza acest lucru este fulgii de ovăz.

Fulgii de ovăz sunt una dintre cele mai complete cereale pe care le putem găsi, sunt considerați un superaliment și reprezintă, fără îndoială, cel mai bun mod de a începe ziua.

Banane

Banana, alături de mere și papaya, este unul dintre cele mai bune fructe pe care să le consumi atunci când suferi de sindromul colonului iritabil.

Cu toate acestea, tocmai banana este unul dintre cele mai interesante alimente pentru această afecțiune, datorită conținutului său ridicat de potasiu, magneziu și vitaminele B, conchide sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel