Alimentația, un factor decisiv în dezvoltarea cariilor. Care sunt cauzele principale și cum le previi?

Cariile sunt o amenințare pentru sănătatea orală. Acestea pot afecta dantura atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vere funcțional. În cazuri extreme, dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot duce la pierderea dinților bolnavi. Prevenirea este cea mai bună metodă pentru a evita orice risc.

Prevenirea cariilor este esențială pentru a evita orice risc asociat și orice complicație care se poate dezvolta în timp. Astfel, este necesar să știi care sunt cauzele principale, cum le previi și, de asemenea, care este influența alimentației asupra sănătății orale.

Igiena corespunzătoare și obiceiurile alimentare sănătoase sunt metodele principale prin care poți evita apariția cariilor. Alimentele bogate în zahăr și băuturile acidulate sunt primii factori decisivi când vine vorba despre dezvoltarea cariilor. Cu toate acestea, dacă se întămplă să consumi aceste produse, este fundamental să adopți o igienă corectă.

Cum previi apariția cariilor?

Patricia Rusu, nutriționist, explică ce rol are alimentația în dezvoltarea cariilor și, de asemenea, cum le putem preveni.

Nutriția + Sănătate orală

Problemele orale pot fi prevenite în mare măsură și multe sunt legate de stilul nostru de viață, inclusiv de alimentația noastră.

Cele mai evidente sunt cariile dentare care sunt indisolubil legată de alimentație, deoarece principala cauză a cariilor este consumul de zaharuri libere. De fapt, rămâne cea mai răspândită „boală” atât la copii, cât și la adulți.
Aproximativ 2,3 miliarde de oameni au carii la dinții permanenți și mai mult de 530 milioane de copii suferă de cariile dinților primari.

CARE ESTE CAUZA ACESTOR CARII?

Practic, bacteriile din gură acționează asupra zaharurilor de pe suprafața dinților, producând acid care scade pH-ul + determină demineralizarea. Dacă expunerea la zahăr se oprește, saliva are capacitatea de a crește pH-ul și poate apărea din nou remineralizarea. De asemenea, prezența fluorului (de exemplu, din pasta de dinți), reduce demineralizarea și crește remineralizarea. Cu toate acestea, demineralizarea frecventă pe o perioadă de timp va duce în cele din urmă la apariția cariilor dentare și, prin urmare, prevenirea este esențială.

ZAHĂRUL și CARIILE DENTARE

Zaharurile libere sunt zaharurile adăugate în alimente + zaharurile prezente în mod natural în miere, sucuri de fructe și siropuri. Acestea sunt diferite de cele care se găsesc în mod natural în alimente, fructoza prezentă în mod natural în fructele întregi.

Un alt factor care afectează este retentivitatea (lipiciositatea) alimentelor. Alimentele, cum ar fi fructele uscate, chips-urile sau cafeaua se pot lipi de dinți și astfel pot reduce pH-ul din gură pentru o perioadă mai lungă de timp decât s-ar întâmpla cu alimentele mai puțin lipicioase.

CUM PREVENIM?

Spălați-vă de două ori pe zi cu o pastă de dinți fără fluor și folosiți ață dentară o dată pe zi.
Mergeți regulat la dentist.
Reduceți cantitatea + frecvența aportului de zahăr”, scrie nutriționistul Patricia Rusu pe o rețea de socializare.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: