Alimentația sănătoasă în timpul menopauzei. Sfaturi pentru a te simți în formă

Menopauza poate fi o verificare a realității că organismul tău se schimbă. Acesta este un moment în care trebuie să aveți grijă de voi înșivă, făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Mâncatul bine și activitatea fizică pot face mai ușoară această tranziție la mijlocul vieții.

Alimentația sănătoasă în timpul menopauzei. Sfaturi pentru a te simți în formă

Această „schimbare a vieții” are loc la un an după ce o persoană ajunge la ultima menstruație. În medie, persoanele din Statele Unite ale Americii ajung la menopauză la vârsta de 52 de ani, dar aceasta se poate întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Simptomele menopauzei variază în funcție de fiecare persoană. Simptomele comune includ:

  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Creștere în greutate, în special în jurul secțiunii de mijloc,
  • Tulburări de somn și modificări ale dispoziției.

Care sunt cauzele menopauzei?

Hormonii. Pe măsură ce organismul feminin îmbătrânește, ovarele produc mai puțin estrogen și progesteron, doi dintre principalii hormoni pentru reproducere.

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, unul dintre primele semne ale „tranziției la menopauză” este reprezentat de perioadele neregulate.  Sângerările sunt neobișnuit de abundente sau ușoare. De asemenea, intervalul dintre menstruații poate deveni mai lung.

Totul despre creșterea în greutate odată cu menopauza


Din cauza modificărilor nivelurilor hormonale și a procesului natural de îmbătrânire, multor persoane le este mai greu să mențină kilogramele în plus la 40 și 50 de ani. Acest lucru poate duce la pierderea mușchilor și la creșterea masei de grăsime, adesea în zona burții.

Alimentația sănătoasă în timpul menopauzei. Sfaturi pentru a te simți în formă

Factorii legați de stilul de viață intră și ei în joc – mai puțină activitate este obișnuită în această etapă a vieții, iar persoanele pot mânca mai multe calorii decât au nevoie.

După menopauză, creșterea în greutate poate crește, de asemenea, riscul anumitor probleme de sănătate, cum ar fi colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată și rezistența la insulină (o afecțiune în care organismul nu poate utiliza corect insulina, ceea ce poate duce la diabet), precum și la scăderea stimei de sine.

Evitarea unei „crize metabolice la jumătatea vieții”

Planificați-vă pentru încetinirea metabolică naturală a organismului dumneavoastră. Ca în orice moment al vieții, nu există soluții rapide când vine vorba de pierderea în greutate. Există, totuși, modalități de a evita o criză de la jumătatea vieții atunci când vine vorba de încetinirea metabolismului.

Fiți activi din punct de vedere fizic. Cel puțin 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în majoritatea zilelor din săptămână.

A fi activ nu trebuie să însemne neapărat o excursie la sala de sport. Puteți fi activ făcând activități zilnice.

Nu ezitați să urcați scările; parcați mai departe de destinație și mergeți pe jos; faceți grădinărit; sau dansați. Încercați să faceți activități de creștere a rezistenței cel puțin de două ori pe săptămână.

Nu numai că antrenamentul de forță vă va ajuta să vă refaceți masa musculară pierdută, dar ajută și la încetinirea pierderii de minerale în oase, ceea ce poate duce la osteoporoză. Cel mai important, a fi activ ar trebui să fie distractiv. Alegeți activități care vă plac și faceți mișcare.

Alimente precum legumele, fructele, cerealele integrale, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi și alimentele cu proteine slabe conțin nutrienții de care aveți nevoie și ar trebui să constituie majoritatea meselor și gustărilor.

Reduceți consumul de cofeină și de alimente picante

Limitați-vă la un singur pahar de alcool pe zi. Dacă suferiți de bufeuri, încercați să reduceți consumul de cofeină și de alimente picante, care ar putea declanșa bufeurile la unele persoane.

Aveți grijă la aportul de sodiu și încercați să vă gătiți majoritatea meselor acasă, în loc să mâncați în oraș.

Beți multă apă

Apa vă menține hidratată și poate ajuta la gestionarea bufeurilor. De asemenea, ajută la deplasarea fibrelor alimentare prin organism, ceea ce este deosebit de important dacă încercați să vă măriți consumul de fructe și legume.

Atunci când menopauza vă deprimă, amintiți-vă că este o stare temporară. Alimentația sănătoasă și obiceiurile de activitate fizică pe care le puneți în aplicare în timpul menopauzei vă pot ajuta să vă simțiți minunat și după ce trec bufeurile, schimbările de dispoziție și nopțile nedormite.

 

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

12 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

32 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: