Categories: Stil de viaţă

Alimentația românilor este profund greșită și predispune la cele mai grave BOLI

Alimentația predominantă a românilor nu este deloc una cu grijă la calorii sau la ingrediente, din păcate, potrivit unei anchete digi24.ro.

Zahărul e peste tot – în produsele de patiserie, în iaurt, în mezeluri, sosuri, iar cum aceste alimente sunt în topul preferinţelor pentru români, consumăm dublu faţă de europeni. Aproape 30 de kilograme în fiecare an. Asta înseamnă un risc mai mare de apariţie a unor afecţiuni precum diabet, boli cardiovasculare şi chiar cancer.

„OMS spune că ar fi permis între 20-30 grame de zahăr pe zi. Aproximativ 4-6 linguriţe. Şi, de fapt, cât consumăm? Statistica spune că avem undeva la 30 de kilograme de zahăr pe an pe cap de locuitor, ceea ce ne duce la 80 de grame. Cam de patru ori mâncăm noi în realitate”, spune Cristi Mărgărit, nutriționist.

Deşi este bogat în zahăr şi aditivi, mai mult de jumătate dintre români consumă cel puţin un covrig la micul dejun. Un astfel de covrig care cântăreşte 60 de grame are în compoziţie aproape 5 grame de zahăr, adică o linguriţă cu vârf.

„Produsele de patiserie ar trebui să fie o excepţie în dieta noastră, un fel de trataţie specială. Pe lângă zahărul adăugat, avem acolo şi o cantitate foarte mare de făină albă, care înseamnă glucoză”, spune Cristi Mărgărit, nutriţionist, potrivit digi24.ro.

„Acea gustare permisă în dietă zilnic să nu depăşească o sută de calorii. Ori dacă luăm o prăjiturică de pe raft şi îi citim eticheta, vom vedea că acolo sunt 300 sau mai multe calorii”, explică Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Statisticile OMS arată că, în toată lumea, peste 22 milioane de copii, care n-au împlinit 5 ani sunt obezi. Iar numărul lor creşte anual cu 400.000.

„Obezitate şi sindrom metabolic la un copil înseamnă o întârziere poate şi la şcoală, un stigmat emoţional cu care copilul va trăi şi complicaţii cardiovasculare foarte grave care se vor instala şi care pot duce în timp la acele accidente fatale”, precizează Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Ficatul gras, pietrele în colecist, tulburările metabolismului sunt primele semne ale instalării obezităţii, spun doctorii.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

18 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

49 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: