Sari la conținut

Alimentația corectă pe timp de IARNA. Recomandări nutriționale de la un renumit medic

iarna
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente de consumat iarna

Alimentația corectă pe timp de IARNA. . În zilele friguroase de iarna, când cu greu reușim sa ne âncalzim, o supa cremoasa sau o tocană sunt extrem de tentante, chiar dacă aceste mâncaruri nu sunt tocmai sănatoase pentru organismul nostru.

Astfel, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece soarele nu este prezent tot timpul zilei, iar gradul de activitate fizica este mult mai scăzut, spre deosebire de anotimpul cald.

Iarna, când soarele lipsește, alimentația joacă un rol important pentru sănătate, iar Mihaela Bilic vine cu recomandări care pot sprijini organismul în perioada rece.

Iarna, nivelul de vitamina D este scăzut, afectând imunitatea și sănătatea oaselor. În acest context, dr. Bilic a explicat care sunt cele mai bune alimente de consumat în perioada rece, când expunerea la soare este redusă și există riscul de carențe nutritive.

Alimentația și sistemul imunitar

Sistemul imunitar este complet diferit de celelalte sisteme ale organismului, deoarece acesta nu poate fi văzut si nici nu poate fi localizat. Sistemul imunitar este un termen care exprima toate mecanismele utilizate de organism pentru a se apara de invaziile bacteriene din exterior.

Rezistenta organismului imunitar

Rezistenta organismului imunitar este determinata de alimentatie si de modul in care organismul raspunde factorilor de stres. Astfel, alimentele consumate actioneaza ca un scut pentru celulele sanatoase, menite sa intareasca si sa sustina functiile sistemului imunitar.

Legumele minune în anotimpul rece sunt: cartofii dulci, dovleacul (delicios in placinta cu dovleac), dovleceii si pastarnacul. Aceste legume au un continut ridicat in vitamina A si vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar – scutul impotriva tuturor afectiunilor. Datorita proprietătilor antivirale si antifungice, usturoiul este o alta leguma care ar trebui consumata frecvent in aceasta perioada.

Recomandări nutriționale

  • Carbohidrați. legume si fructe (cartofi dulci, dovlecei, fasole, linte), produse din cereale integrale, cereale din orz sau ovaz.
  • Proteinele. carne de pui sau vita, carne macra de porc, fructe de mare, produse lactate degresate, oua si leguminoase.
  • Suplimente nutriționale. Potrivit specialistilor, administrarea orala a 1000 UI vitamina D, zilnic, reduce riscul aparitiei cancerului colorectal, mamar sau ovarian cu pana la 50%.Surse de vitamina D: peste gras (somon, ton, hering), soia, lapte de vaca, galbenus de ou. Vitamina C, la fel de esențială.

 

Oul, peștele gras și lactatele, vedetele iernii

ouă
Sursă foto: iStock

Într-o postare pe un cont de socializare, dr. Mihaelei Bilic spune că cel mai recomandat aliment pentru zilele de iarnă, mai ales în absența soarelui, este oul. Acesta este o sursă excelentă de proteine, grăsimi esențiale și vitamine.

„Ou fiert moale-alimentul ideal pentru o zi de iarnă fără soare. 7 din 10 adulți suferă de carența de vitamina D, mai ales în sezonul toamnă/iarnă. Ne lipsește soarele, dar ne lipsește și grăsimea din alimentație! Pentru că nimic din ce e dietetic nu conține vitamina D”, a explicat Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook.

Importanța vitaminei D în alimentație

De asemenea, oul este o sursă naturală de vitamina D, care se absoarbe mai ușor decât din alte surse.

Vitamina D, conform medicului nutriționist, este un nutrient esențial care depinde de colesterol și se găsește în două forme:

  • Vitamina D2, provenind din surse vegetale (precum avocado și ciuperci) și suplimente (cum ar fi uleiul de ficat de cod),
  • Vitamina D3, care se produce în piele sau provine din alimente de origine animală (precum peștele gras, ficatul, gălbenușul de ou, untul, laptele și brânza).

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel