Din cuprinsul articolului
Aliment VALOROS cu efect postbiotic. Există un aliment foarte valoros pentru sănătate, este accesibil ca preț, așa că oricine îl poate achiziționa. Despre acest aliment a vorbit dr. Mihaela Bilic, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie.
Alimentele fermentate care conțin culturi de bacterii vii
Din categoria probioticelor fac parte alimentele fermentate care conțin culturi de bacterii vii, avem prebioticele, adică fibrele care hrănesc culturile de bacteroo din intestin, și postbioticele, adică acizi grași cu lanț scurt care se sintetizează la nivelul mucoasei intestinale.
Singurul aliment recunoscut ca fiind un postbiotic
„Știați până acum că avem probiotioce, adică toate alimentele fermentate care conțin culturi de bacterii vii, acele bacterii benefice de care depinde imunitatea și sănătatea noastră, există prebiotice, adică fibrele care hrănesc culturile de bacterii benefice din intestin, dar și postbioticele. Postbioticele înseamnă acizi grași cu lanț scurt care se sintetizează la nivelul mucoasei intestinale și tot bacteriile benefice fac asta”, a spus Mihaela Bilic.
Care este însă singurul aliment recunoscut ca fiind un postbiotic? Tot dr. nutriționist Mihaela Bilic explică:
Singurul aliment cu efect postbiotic
„Untul este singurul aliment cu efect postbiotic, pentru că în unt avem acidul butiric, acest acid gras cu lanț scurt care este fabulos la nivel de mucoasă intestinală, îi păstrează echilibrul și integritatea. Untul are și vitaminele A și D, combinate eficient în mod natural, toată grăsimea valoroasă din lapte. Dragii mei, mâncați unt pentru efectul lui postbiotic.”, a spus celebrul medic într-un video pe YouTube.
De ce să consumi mai des unt?
Pentru că are valoare energetică mare, untul poate fi de ajutor celor care desfășoară activități fizice intense. Sportivii și cei care realizează muncă fizică pot consuma unt pentru un plus de energie. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar pâinea cu unt nu trebuie să lipsească.
Luptă împotriva bolilor
- Untul este compus din grăsimi, apă, proteine, calciu și fosfor. Acest produs alimentar utilizat la nivel mondial este o sursă bogată de vitamine (A, E, D, B12, K) și minerale.
- Vitaminele pe care untul le conține ne ajută pielea, ochii și corpul în lupta cu bolile, virusurile și bacteriile.
- În funcție de tipul și calitățile laptelui, untul poate avea un conținut ridicat de acizi grași nesaturați, motiv pentru care este recomandat a fi introdus în alimentația copiilor și a persoanelor aflate în convalescență.
Protecția sistemului imunitar:
- Deși este un aliment cu beneficii multiple pentru consumul zilnic, untul are un conținut mare de grăsimi saturate, de care organismul are nevoie zilnic.
- Totuși trebuie consumat cu moderație.
Grăsimile saturate existente în unt se regăsesc sub forma acizilor grași. Aceștia au proprietăți importante în organism, oferind rol de protecție sistemului imunitar.
- Untul bun este cel obținut prin rețete tradiționale, fără aditivi, de aceea este bine să alegeți de fiecare dată doar produsele cele mai bune.
- Verificarea etichetei ar trebui să devină o obișnuință, tocmai pentru a știi ce anume mâncați.