Din cuprinsul articolului
Aliment de bază de pe vremea dacilor: Ajută în afecțiuni ale tiroidei, cancer, obezitate, rinichi și diabet. Este bun la gust și poate fi consumat oricând.
Aliment de bază la daci și germani, este foarte bun la gust și destul de sățios. Nu costă mult și se poate prepara ușor sub formă de terci, de exemplu. Dar este și un ingredient de bază pentru prăjituri sau biscuiți, dacă nu vrem să folosim făină.
Această cereală este promovată astăzi ca alternativă la grâu. Are cea mai mare concentrație de proteine dintre toate cerealele, cu un conținut echilibrat de aminoacizi esențiali.
În ovăz, căci despre el este vorba, se găsesc cantități bune de fibre, vitamine B, vitamina E și acizi grași nesaturați.
Ovăzul urnizează și fier, cupru, mangan, seleniu, magneziu, fosfor și zinc. Dintre compușii bioactivi, cei mai importanți sunt: beta-glucanii, polifenolii, sterolii, alcaloizii, acizii fenolici și avenantramidele.
În medicina tradițională,l este considerat un aliment neurotonic, energizant și restaurator. Protejează împotriva bolilor datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antidiabetice, anticolesterolemice, diuretice, antispasmodice, antitumorale.
De asemenea, previne diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, ateroscleroza, dermatita și unele tipuri de cancer. Ajută la scăderea colesterolului, a zahărului din sânge și tensiunii arteriale. Totodată, mai reglează și metabolismul insulinei.
Persoanele care au fost diagnosticate cu hipotiroidie ar trebui să includă mai des ovăzul în alimentație. Această cereală stimulează funcția glandei tiroide.
În hipotiroidism, tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Acest deficit provoacă o încetinire notabilă a funcțiilor organismului, precum digestia, metabolismul, temperatura.
Studiile au arătat că ovăzul este imunomodulator. Această calitate îl recomandă în tiroidita autoimună. Tiroida autoimună sau tiroida Hashimoto evoluează de cele mai multe ori spre hipotiroidism.
Un agent imunomodulator aduce răspunsurile imune la un nivel normal. Ovăzul este indicat în tiroidita autoimună și datorită activității sale antiinflamatoare.
La fel de bun este decoctul din boabe de ovăz. Se pun 7 linguri de boabe într-o cratiță. Se adaugă 1 litru de apă. Când începe să clocotească, se dă focul la mic și se fierbe ovăzul 30 de minute.
Ceaiul de ovăz acționează ca un stimulent benefic în caz de astenie, somnolență și oboseală fizică sau mentală. În plus, este util în gripă și calculi renali.
Pentru cei care vor să slăbească, includerea ovăzului în alimentație este foarte bun căci ajută la scăderea senzației de foame. Fibrele pe care le conține întârzie golirea stomacului. Acest efect ajută la prelungirea sațietății și inhibă apetitul.
Studiile pe animale au arătat că ovăzul modulează microbiomul intestinal și contribuie la reducerea obezității. Suplimentarea dietei șobolanilor cu ovăz a condus la scăderea greutății corporală, lipidelor și glucozei din sânge, acumularea de grăsime și riscul de tulburări metabolice.
Nutrienții din ovăz cresc rezistența organismului la infecții și atenuează daunele produse de inflamația cronică. Aceștia modulează imunitatea înnăscută și imunitatea dobândită, notează lataifas.ro.
Beneficiile asupra imunității se datorează și faptului că ovăzul alterează în mod pozitiv microbiomul intestinal. Beta-glucanii din ovăz au demonstrat activitate anitumorală împotriva celulelor cancerului de piele, de plămâni și de colon.
Se poate folosi și în loc de făină pentru deserturi sau biscuiți, fiind o alternativă ideală pentru cei care vor să scape de kilograme în plus.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…