La granița dintre sălbatic și domestic, hreanul este o legumă perenă, originară din vestul Asiei şi sud-estul Europei. Importante sunt rădăcinile ei, bogate în fibre și vitamine, pe care europenii le folosesc în diverse mâncăruri și la murături, dar din care și prepară varii decocturi medicinale. Atenție, însă, pentru unii este contraindicat.
Dana Lascu
dana.lascu@evz.ro
Rădăcinile de culoare alb-gălbuie, cu aromă iute și gust înțepător sunt folosite la condimentarea mâncărurilor, în industria conservelor şi sunt nelipsite din borcanele de murături. Hreanul conține, printre altele, vitaminele C (de două ori mai multă decât în lămâie), A, B1 și B2, săruri și minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, acid carbonic, glutamine, aspargină și uleiuri volatile.
Mirosul înţepător se datorează sulfurii de alil, o substanţă prezentă şi în usturoi sau ceapă, cea care dă proprietaţile iritante ale legumei. Iată care sunt top 5 beneficii ale hreanului:
Când nu este indicat să consumăm hrean
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…