Pentru unii este balsam, pentru alții OTRAVĂ! Alimentul controversat plin de beneficii

La granița dintre sălbatic și domestic, hreanul este o legumă perenă, originară din vestul Asiei şi sud-estul Europei. Importante sunt rădăcinile ei, bogate în fibre și vitamine, pe care europenii le folosesc în diverse mâncăruri și la murături, dar din care și prepară varii decocturi medicinale. Atenție, însă, pentru unii este contraindicat.

Dana Lascu

dana.lascu@evz.ro

Rădăcinile de culoare alb-gălbuie, cu aromă iute și gust înțepător sunt folosite la condimentarea mâncărurilor, în industria conservelor şi sunt nelipsite din borcanele de murături. Hreanul conține, printre altele, vitaminele C (de două ori mai multă decât în lămâie), A, B1 și B2, săruri și minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, acid carbonic, glutamine, aspargină și uleiuri volatile.

Mirosul înţepător se datorează sulfurii de alil, o substanţă prezentă şi în usturoi sau ceapă, cea care dă proprietaţile iritante ale legumei. Iată care sunt top 5 beneficii ale hreanului:

  1. Reduce durerile articulare, artrita și luptă contra reumatismului – folosit sub forma de cataplasma (dat prin strecurătoare și pus în tifon), reduce durerile articulare, dar nu este recomandat persoanelor cu pielea sensibilă. Dacă se pun două lingurițe de hrean ras foarte fin într-o cană de lapte, poate fi băut (o dată pe zi, maximum trei săptămâni) de persoanele care suferă de reumatism sau guta. Aplicat direct pe piele ajuta la dilatarea vaselor capilare.
  2. Antioxidant și revitalizant – ajută la tratarea simptomelor stresului, puternic detoxifiant și agent stimulator pentru activitatea organelor digestive, dar și pentru sistemul nervos (datorită vitaminei B din conținut, care îmbunătățește memoria).
  3. Tuse, bronșită și astm – este folosit pentru numeroase afecțiuni respiratorii, datorita efectului expectorant (ajută la eliminarea excesului de mucus). Are efecte antibiotice puternice, este antibacterian, expectorant și bronhodilatator, așa că poate fi folositor pentru pacienții cu bronșită și astm. Pentru a trata problemele respiratorii, poate fi administrat împreună cu miere
  4. Adjuvant în lupta contra cancerului – fiind bogat în nutrienți, hreanul activează enzimele din ficat care elimină celulele canceroase. Totodată, îl protejează organismul contra factorilor nocivi din mediul înconjurător, fiind un puternic detoxificant.
  5. Reduce infecțiile danturii – atunci când este mestecat, fiind puternic antibacterian, hreanul este util și în tratarea paradontitei (o infecție bacteriană care afectează dinții). Apoi, el stimulează circulația sangvină din gingii și ajută la vindecarea infecțiilor acestora.

Când nu este indicat să consumăm hrean

  1. În primul rând, hreanul este contraindicat copiilor. Pielea lor și aparatul lor digestiv sunt prea sensibile pentru efectul iritant al legumei.
  2. Din același motiv nu este indicat nici persoanelor care suferă de; ulcer gastric, gastrită hiperacidă, afecţiuni tiroidiene, colon iritabil, ori afecțiuni ale pielii.
  3. Ca o precauție generală, nu folosiţi sucul pur, netratat sau extractul pur de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv, indiferent de cât de rezistent ai avea stomacul.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

6 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

7 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

7 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

8 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

8 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

9 ore ago

Citeste si: