Medic: Acesta este cel mai bun aliment ce trebuie consumat iarna, mănancă-l în fiecare zi și nu te vei îmbolnavi

Pe lângă ceapă și usturoi, varza murată, ce a fost fermentată în sare şi apă timp de câteva săptămâni sau luni, conferă un gust aparte şi o bogăţie de substanţe benefice pentru organism. Acesta este un aliment de consumat cu precădere în sezonul rece, iarna, deoarece are multiple beneficii pentru sănătatea noastră în această perioadă. Este util adulților și copiilor, persoanelor cu boli cronice și persoanelor sănătoase.

„Dar dacă pregătiți acest produs fermentat cu niște morcovi, atunci nu trebuie să mai căutați un alt preparat mai bun pentru iarnă. Pentru că în procesul de murare, în varză se formează multă vitamina C – principalul luptător împotriva răcelii”, spune nutriționistul Oksana Dmytrenko.

Varza murata – cel mai util aliment iarna

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ajută la rezolvarea altor câteva probleme de sănătate care sunt relevante pentru sezonul rece. Această legumă fermentată este extrem de bogată în vitamina C și probiotice prietenoase cu intestinul. Aceasta înseamnă că ajută la întărirea sistemului imunitar și susține sănătatea sistemului digestiv uman. Aceste proprietăți benefice se manifestă în produs datorită unui proces îndelungat de fermentare, explică medicul.

Procesul de fermentare al acestei legume este similar cu fermentarea iaurtului sau a chefirului. Bacteriile transformă zaharurile conținute de legume în acid lactic. Această transformare face varza murată benefică pentru diabetici, deoarece ajută la controlul nivelului de glucoză. Acidul lactic din compoziția sa suprimă răspândirea microorganismelor dăunătoare în intestine și accelerează, de asemenea, absorbția nutrienților și eliminarea toxinelor.

Pe lângă întărirea sistemului imunitar și normalizarea funcției intestinale, produsul în cauză are următoarele proprietăți benefice: îmbunătățește absorbția de către organism a macro și microelementelor utile – de exemplu, fier, zinc, calciu; crește rezistența organismului la atacurile virale; ajută organismul să ardă eficient grăsimile.

Conform oamenilor de știință din Canada, consumul zilnic al acestei legume fermentate timp de 3-4 luni ajută la scăderea a 5-10 kg de greutate în exces.

Mai mult, alimentul este benefic pentru sănătatea vaselor de sânge prin reducerea nivelului de colesterol „rău”, a cărui acumulare duce la formarea plăcilor de ateroscleroză în vasele de sânge. Aceasta înseamnă că un mic dejun picant poate reduce riscul de boli de inimă.

În general, consumul frecvent al acestei legume fermentate îmbunătățește sănătatea organismului. Produsul este bogat în vitamina A, calciu, mangan, potasiu. Acizii organici din compoziția sa reduc acțiunea radicalilor liberi care distrug celulele.

Este important de menţionat că varza murată trebuie să fie consumată cu moderaţie, deoarece este foarte sărată şi poate avea un conţinut ridicat de calorii. De asemenea, în cazul persoanelor cu afecţiuni gastrointestinale precum ulcerul sau sindromul de colon iritabil, consumul de varză murată poate fi contraindicat. Înainte de a include varza murată în dieta dumneavoastră, este recomandat să consultaţi un specialist în nutriţie sau medicul dumneavoastră.

 

Recent Posts

INDICII. Primele 7 simptome şi semnale de alarmă ale cancerului pulmonar

Această boală gravă nu produce simptome evidente în primele stadii, iar diagnosticul poate fi pus…

18 minute ago

Un cunoscut actor român, acuzat că și-ar fi bătut soția. Detalii șocante: „Dacă mă lași, murim amândoi!”

După celebrul caz Drăgulescu, a venit rândul unui actor să se confrunte cu o astfel…

48 de minute ago

Anchetă de proporții în SUA. Ingredientul din hamburgerii de la McDonald’s, infectaț cu bacteria E.coli

O persoană și-a pierdut viața, iar alte zeci s-au îmbolnăvit după consumul de hamburgeri de…

o oră ago

ITM București: Cum să obții adeverința de vechime?

Inspectoratul Teritorial de Muncă București vine cu o serie de clarificări importante referitoare la procesul…

2 ore ago

A început pelerinajul la Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei. Joi, 24 octombrie, are loc Procesiunea Calea Sfinților

Programul pelerinajului la Sfântul Dimitrie cel Nou. Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc sâmbăta şi duminica pe…

2 ore ago

Horoscop 24 octombrie. Taurii și Berbecii sunt favoriții astrelor. Toate visele li se îndeplinesc

Horoscop 24 octombrie. Se anunță o zi benefică pentru majoritatea zodiilor, în special pentru nativii…

3 ore ago

Citeste si: