Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila vrea implicarea bisericii în îngrijirea pacienților în stadii terminale: „E o discuție etică ce depășește nivelul Ministerului Sănătății sau al specialiștilor”
Cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimonacuzate de procurori că ar fi provocat decesul unui pacient de la terapie intensivă a declanșat în spațiul public, mai mult ca niciodată, o discuție despre îngrijirea bolnavilor grav.
Specialiștii susțin necesitatea unor ghiduri şi protocoale de bună practică despre paliație.
Întrebat despre care ar fi soluțiile pentru bolnavii în stadiu terminal, „ca aceştia să aibă o trecere decentă în lumea cealaltă”, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că intenționează să lanseze o dezbatere publică pe acest subiect.
„Eu cred că sunt foarte multe locuri unde lucrul ăsta se şi întâmplă, sunt îngrijiţi cu foarte multă atenţie astfel de pacienţi. E o discuţie mai largă, pe care n-aş vrea s-o facem doar la nivelul Ministerului Sănătăţii sau doar la nivelul specialiştilor.
Am luat legătura şi cu Secretariatul General pentru Culte, încât să putem să implicăm şi diverse biserici în această discuţie, care este una de natură etică, ca să înţelegem despre ce e vorba. Pentru că există această tendinţă, mai ales în spaţiul public, să echivalăm aceste îngrijiri speciale acordate pacienților aflaţi în stadii terminale de boală cu euthanasia.
Nu este vorba în nici un fel de eutanasie. Trebuie precizat de la început acest lucru, este vorba de modul în care acești pacienți care practic nu mai au o șansă să își revină, trebuie îngrijiți încât să beneficieze de cea mai bună îngrijire posibilă, încât trecerea să fie, așa cum spuneați și dumneavoastră, decentă și lipsită de dureri.
Cred că (…) e un lucru important și noi am sprijinit toate aceste inițiative care ce se referă la terapia durerii în România, o chestiune mai puțin cunoscută, dar care la nivel european se întâmplă”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit RRA.
Rafila a solicitat un audit internațional care să evalueze conduita profesională a unor medici.
„Știți bine că am solicitat un sprijin, un audit internațional, nu pentru că nu există expertiză în domeniul terapiei intensivă în România, și ca să încheiem cu aceste discuții legate de anumite parti-pris-uri, ca să zic așa, în ceea ce privește conduita profesională a unora dintre colegi, trebuie să avem acest audit.
Am luat legătura, o să progresăm în perioada imediat următoare și, ulterior, împreună, bineînțeles, cu organizațiile de pacienți, și asta e foarte important, cu profesioniștii din domeniul terapiei intensive sau din alte specialități și cu cei de la culte, o să venim cu un proiect mai amplu, care să fie supus dezbaterii publice, pe de o parte, și adoptat, să vedem prin ce formă, din punctul meu de vedere, cel mai bine ar fi să fie adoptat în Parlament”, a explicat ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătății a mai subliniat că, în ciuda unei aparente acalmii, cel puțin în presă, situația din Spitalul Pantelimon nu e deloc una fericită. Scandalul i-a afectat profund pe medici, iar unii dintre ei au părăsit secția de terapie intensivă.
„Nu s-au liniștit („apele”, n.red.). Chiar ieri am avut o discuție cu cei doi directori, directorul… managerul și directorul medical. Există o problemă foarte serioasă acolo, în secția de terapie intensivă, în ceea ce privește efectuarea gărzilor. Sunt colegi care fie au părăsit secția respectivă…
Scandalurile acestea permanente și culpabilizarea medicilor nu face bine, în general, sistemul de sănătate, cu atât mai mult unui spital de urgență din București și există anumite reticențe din partea personalului.
Am stabilit împreună cum am putea să facem în perioada următoare și o să dublăm măsurile de natura organizatorică cu măsuri de reabilitare și renovare secvențială a secției de ATI, încât până la sfârșitul anului secția să fie complet renovată și dotată, să ofere și un confort profesional celor care lucrează acolo.
Și sper că până atunci să putem să rezolvăm împreună cu dânșii și problemele legate de funcționalitatea care țin de personalul medical”, a mai spus Alexandru Rafila.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…