Sari la conținut

Alexandru Rafila, vestea zilei despre cancerul de col uterin

Lupta împotriva cancerului devine o prioritate de sănătate publică, deoarece apar tot mai multe cazuri, atrage atenția ministrul sănătății, Alexandru Rafila. În 2020, în România au fost înregistrate aproape 100.000 de îmbolnăviri și peste 54.000 de decese.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile. Depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Alexandru Rafila, vestea zilei despre cancerul de col uterin: Au fost înregistrate aproape 100.000 de îmbolnăviri

În acest context, autoritățile au lansat la începutul anului un plan național de combatere a cancerului, strategie aflată în dezbatere și care se dorește să fie adoptată cât mai repede, spune Alexandru Rafila, care amintește și de importanța administrării vaccinurilor pentru prevenirea unor forme de boală.

cancer uterin

Rafila: Cancerul de col uterin prevenibil prin vaccinare

„E vorba de cancerul de col uterin prevenibil prin vaccinare aş spune în integralitate. Corelația între infecția cu virusurile papiloma și cancer este de sută la sută, se leagă de infecția cu aceste virusuri papiloma, deci e clar că vaccinarea previne infecția care duce la cancer.

Mai avem însă şi hepatita B, care se soldează, în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate, cu cronicizarea bolii şi cu riscul de carcinom hepatocelular”, a declarat ministrul sănătății.

Ministrul spune că prevenția prin vaccinare, prin screening, este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.

Alexandru Rafila: Două vaccinuri la îndemână

„Deci chiar avem două vaccinuri la îndemână şi cred că prevenția prin vaccinare, prin screening, este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.

Pe de altă parte, coordonarea cu medicii de familie este, de asemenea, esențială în depistarea precoce și pentru trimiterea la evaluare și eventual tratament al persoanelor care sunt incluse în aceste programe”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel