Categories: Expertul zilei

Alexandru Rafila, soluție de urgență pentru oprirea valului de morți Covid. „Oamenii stau acasă, se tratează cu ce au sau cu ce le spune medicul de familie la telefon”

Alexandru Rafila, soluție de urgență pentru oprirea valului de morți Covid. „Oamenii stau acasă, se tratează cu ce au sau cu ce le spune medicul de familie la telefon”.

Reprezentantul României la OMS a atras atenția că odată cu creșterea numărului de infectări cu varianta Delta, oamenii aleg să stea acasă și să se trateze cu ceea ce au la îndemână. Fără o medicație virală disponibilă și fără posibilitatea de a fi consultați de medicii de familie, mulți dintre pacienții Covid ajung la spital prea târziu.

Alexandru Rafila a declarat că cea mai importată măsură care ar trebui luată pentru a stopa numărul deceselor Covid ar putea fi realizarea unor structuri funcționale pentru asistență medicală ambulatorie pentru pacienti.

Alexandru Rafila, soluție de urgență pentru oprirea valului de morți Covid

„Cea mai importanta masura pe care putem sa o luam este realizarea unor structuri functionale pentru asistenta medicala ambulatorie pentru pacienti, acolo unde acestia pot fi evaluati si li se poate administra tratament.

Avem o reţea importanta de ambulatorii de specialitate în toate oraşele, fostele policlinici. Acestea pot sa primească pacienti covid. Oamenii pot fi investigati macar minimal in primele zile de boala.

Oamenii stau acasa, se trateaza cu ce au sau cu ce le spune medicul de familie la telefon, fara sa existe medicatie antivirala disponibila şi atunci boala se agraveaza si ajung foarte tarziu la spital.

Am prieteni care sunt in zona de medicina legala care spun ca se gasesc persoane decedate la domiciliu, multe dintre ele cu covid. Oamenii stau acasa pana mor sau pana ajung in stare foarte grava. Ar fi prima solutie sa opresti valul acesta de decese”, a declarat Rafila, potrivit România TV.

Deputatul PSD a avertizat că antiviralele luate preventiv pot fi extrem de periculoase.

„Antiviralele nu se iau preventiv, se iau doar de catre persoanele care sunt infectate si au o formă a bolii care justifica administrarea acestui tratatemn. Exista o credinta gresita că poti sa iei antivirale in loc de vaccin. Antiviralele luate preventiv sunt mult mai periculoase decat vaccinul”, a subliniat deputatul.

Aproape 2.000 de persoane se află internate la ATI

Alexandru Rafila a ținut să sublinieze că, pe lângă soluția de urgență pe care a oferit-o, importantă rămâne vaccinarea anti-covid, pentru a pune punct pandemiei este vaccinarea.

„Solutia este ca pana la sfarsitual acestuia an sa reusim sa vaccinam 2-3 milioane de persoane si sa reducem foarte rapid transmiterea bolii in aceasta perioadă. Observăm ca numărul cazurile de covid-19 au scazut in ultima perioada. Acum sunt decesele zilelor cand se inregistrau cate 15-17 mii de cazuri pe zi.

Sunt extrem de multe cazuri la ATI, durata medie a unui pacient care sta la ATI este de cel putin 3 saptamani. Ca sa se elibereze ATI, ca sa scada numarul de decese, ar trebui o reducere a activitatii”, a mai precizat Rafila.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 3 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 10.196 cazuri de persoane pozitive cu COVID-19, dintre care 149 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Potrivit Grupului pentru Comunicare Strategică, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid este de 19.741. Dintre acestea, 1.890 sunt internate la ATI. De asemenea, au fost raportate 451 decese dintre care 2 anterioare.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

7 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

8 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: