Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat, miercuri, că a început construcția a două spitale regionale. Totuși, trebuie precizat că, în prezent, a început doar organizarea de șantier, iar construcția propriu-zisă va dura câțiva ani, deoarece licitația abia a fost demarată.
Potrivit lui Alexandru Rafila, în 2021, pentru aceste spitale existau doar studii de fezabilitate. Trei ani mai târziu, Ministerul Sănătății a reușit să inaugureze primele șantiere pentru spitalele regionale din Iași și Cluj, dar urmează finalizarea spitalelor propriu-zise, care va mai avea nevoie de ceva timp pentru a fi realizată.
Alexandru Rafila vorbește despre construcția spitalelor, dar abia s-a deschis șantierul
„Aș vrea, în primul rând, ca să lămurim pe toată lumea, pentru că oamenii cred că un spital se construiește așa, pur și simplu ne hotărâm și mâine începem construcția.
Întotdeauna există un studiu de fezabilitate, aceste studii de fezabilitate s-au încheiat la sfârșitul anului 2021, după care a urmat licitația și realizarea proiectelor tehnice, care sunt niște proiecte extrem de laborioase, foarte complexe și care necesită foarte multe tipuri de autorizări din partea autorităților locale sau din partea instituțiilor. publice care au responsabilități, începând de la aprovizionarea cu gaze, de canalizare, utilități, drumuri, ș.a.m.d. Deci este un proiect foarte complex.
Noi am finalizat licitațiile pentru aceste proiecte tehnice, realizarea lor efectiv a durat circa un an de zile, aceasta este perioada care a fost prevăzută în proiect și în momentul de față am finalizat licitațiile pentru organizările de șantier la două dintre spitale, respectiv Cluj și Iași, iar așa cum spuneați și dvs., probabil săptămâna viitoare, în două săptămâni, dacă nu vor fi contestații, și pentru Craiova.
Acest lucru permite practic pregătirea acelui teren pentru începerea construcției efective, care trebuie realizat într-un interval de maxim 48 de luni, ăsta este timing-ul acestor spitale.
Mă bucur că am reușit să finalizăm aceste proceduri complicate și s-au finalizat și proiectele tehnice ale spitalelor./eradu/
Organizăm acuma șantierele și imediat va începe în scurt timp și construcția acestor spitale, vă spuneam, într-un interval de 48 de luni, așa au fost ele concepute atunci când s-a luat decizia construcției acestor trei spitale regionale”, a explicat Ministrul Sănătății în cadrul unui interviu oferit pentru Radio România Actualități.
Firmele care au câștigat licitațiile
După 3 ani de așteptare, la Iași și Cluj vor fi organizate șantierele pentru cele două spitale regionale. Pentru Cluj, contractul a fost câștigat de firma Ubitech Construcții SRL, care va avea la dispoziție 8 luni (+8 luni o eventuală mentenanță și supraveghere) pentru organizarea șantierului, excavarea grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați. Pentru aceste lucrări, Ubitech Construcții va primi 52.277.047,79 lei fără TVA.
Aceleași lucrări vor fi făcute și pe șantierul de la Iași, unde contractul a fost câștigat de firma Ness Proiect Europe, iar contractul are o valoare de 26.298.533,47 lei. Pentru șantierul din Iași, firma Ness are la dispoziție 4 luni și 12 luni o eventuală mentenanță și supraveghere.
Deschiderea șantierului este primul pas pentru începerea construcției, dar nu se va construi nimic, cel puțin în următoarele luni. Totuși, deschiderea șantierului nu înseamnă că se va construi ceva.
Câți ani mai așteptăm pentru primul spital
Românii mai au de așteptat până când vor vedea primul spital regional. Ministerul Sănătății a deschis, în februarie 2024, licitația pentru cel mai important contract de construcție pentru spitalul regional din Iași. Licitația pentru construirea propriu-zisă, furnizarea și instalarea de echipamente medicale este în desfășurare și ofertele sunt așteptate până pe 3 aprilie 2024. Valoarea totală este de 1,89 miliarde lei fără TVA.
Licitația pentru construcția propriu-zisă ar putea să se extindă foarte mult, deoarece ar putea apărea și eventuale contestații. Pe 3 aprilie 2024 se termină termenul de depunere a ofertelor, iar ulterior va fi nevoie de câteva luni pentru a evalua ofertele. Există și riscul să nu avem un câștigător după prima licitație.
De asemenea, există și o altă licitație pentru supravegherea lucrărilor de construcție la spitalul regional din Iași, care a fost câștigată de Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik. Valoarea acestui contract va fi de 23 de milioane de lei fără TVA. În următoarea perioadă ar trebui semnat și contractul pentru aceste servicii, notează PS News.
Spitale regionale: doar 10% fonduri europene
Valoarea totală a celor două spitale regionale din Iași și Cluj este de 6,65 miliarde lei (fără TVA). Adică 3,3 miliarde de lei fără TVA pentru spitalul regional din Iași, după cum urmează: 2 miliarde de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (1,64 miliarde lei contribuție națională și 360 de milioane de lei fonduri europene) și 1,25 de miliarde de lei împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.
În cazul spitalului regional din Cluj, investiția se ridică la 3,35 de miliarde de lei fără TVA, după cum urmează: 2 miliarde de lei de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (1,64 miliarde lei din contribuția națională și 350 de milioane lei din fonduri europene) și 1,525 miliarde de lei împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.
Fondurile europene oferite pentru cele două spitale regionale se ridică la doar 710 milioane lei, puțin peste 10% din valoarea totală a proiectelor.