Din cuprinsul articolului
În contextul pandemic actual, pentru a gestiona cât mai bine criza sanitară din România, autoritățile au luat măsuri speciale. Astfel, operațiile și internările pacienților non-COVID au fost amânate pentru 30 de zile. Cum se explică numărul infectărilor, totuși, atât în cazul copiilor cât și al adulților?
Multe persoane consideră că desfășurarea cursurilor în mod fizic a dus la creșterea abruptă a numărului de infectări. Specialiștii, însă, susțin că explozia infecțiilor este, de fapt, provocată de imunitatea colectivă insuficientă.
Deoarece rata de vaccinare este foarte scăzută, virusul se poate răspândi cu ușurință, cauzând forme ce necesită îngrijire medicală de specialitate.
În consecință, România se confruntă în acest moment cu o situație epidemiologică fără precedent.
Ce a provocat explozia numărului de cazuri Covid-19?
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că problema infecțiilor cu noul coronavirus la copii nu este generată de deschiderea școlilor, comunică RRA.
„Nu cred că hai să zicem copiii sau adulții care au alte patologii sunt de vină că membrii familiilor lor sau părinții lor, dacă este cazul copiilor, nu vor să se vaccineze.
Problema infecțiilor pediatrice este generată nu de deschiderea școlilor, ci de faptul că părinții acestor copii nu sunt vaccinaţi, asta este realitatea, pentru că, dacă toate familiile ar fi vaccinate, atunci și cazurile din școli ar fi extrem de puține.
Am văzut un sondaj și 70% dintre părinți doresc funcționarea școlilor în regim față în față, în condițiile în care 54 sau 56% dintre ei nu sunt vaccinați.
Sunt niște asocieri ilogice până la urmă, care pun în pericol copiii pe de o parte și sistemul de sănătate pe de altă parte”, a declarat Alexandru Rafila.
Tratarea bolilor cronice este la fel de importantă ca și tratarea infecțiilor cu noul coronavirus
Amânarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate să ducă la agravări ale patologiei de bază, a atras atenția deputatul PSD Alexandru Rafila. El s-a referit astfel la decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de a limita serviciile de sănătate timp de o lună în cazul anumitor pacienți.
„Anul trecut am asistat la o supramortalitate absolut inexplicabilă, prin altceva decât prin lipsa de acces la servicii de sănătate. Şi unii, și alții au dreptul la servicii medicale. Deci există două categorii care reprezintă în momentul de față subiectul unor dezastre, cum spunea domnul secretar de stat Arafat”, a adăugat Alexandru Rafila.