Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut primele declarații în dosarul legat de stimulatoarele cardiace reutilizate, afirmând că legea cu permite reutilizarea acestor dispozitive.
În cadrul intervenției la B1TV, Ministrul a subliniat că așteaptă rezultatele anchetei și nu știe dacă în alte centre din țară sunt practicate astfel de proceduri, așa cum a fost acuzat în cursul zilei de ieri.
„În mod evident, dacă pe un echipament scrie că e de unică folosință, e de unică folosință. Dacă ai o seringă de unică folosință, e clar că poți să o folosești a singură dată, nu poți s-o folosești de mai multe ori. Cred că lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, luni seară.
Întrebat dacă mai există astfel de practici în spitalele din România, ministrul a spus:
„Eu nu pot să comentez dacă mai există sau nu mai există o astfel de practică, eu singurul lucru pe care-l pot spune e dacă e legal sau nu în România o astfel de practică, or legislația în vigoare nu permite acest lucru. Din cauza asta n-aș vrea să comentez mai mult și să lăsăm organele de cercetare penală să-și facă datoria.
Cred că e corect să lăsăm anchetatorii să-și termine treaba să nu încercăm să influențăm, că văd tot mai multe comentarii în spațiul public legate de acest lucru fără ca oamenii să aștepte, cum e normal, finalizarea cercetărilor.
Când există astfel de fapte, care până la urmă sunt fapte de corupție, scade încrederea nu numai în sistemul de săpătate, în orice sistem care validează astfel de fapte, dar noi nu facem acest lucru, dimpotrivă: cred că prin tot ce a făcut Ministerul Sănătății în ultimul an a demonstrat că nu tolerează faptele de corupție și derulează și activități preventive susținute și vom veni cu precizări în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, pentru B1 TV.
Precizările vin și în contextul în care luni, deputatul USR Emanuel Ungureanu spunea că are informații potrivit cărora practica reutilizării dispozitivelor medicale este prezentă și în alte centre medicale din țară.
El a prezentat documente care dovedesc că practica reutilizării dispozitivelor medicale prelevate de la decedaţi era cunoscută de peste patru ani de şefii CJAS Iaşi, DSP Iaşi şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate