Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus în cadrul unei conferințe de presă faptul că va lupta pentru renegocierea unor contracte încheiate în perioada pandemiei.
Alexandru Rafila vrea chiar să pornească o alianță a țărilor europene împotriva Big Pharma pentru a renunța la contractele pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID.
De la începutul pandemiei, zeci de milioane de doze de vaccin au expirat în toată Europa. Acest lucru nu numai că a produs pagube din punct de vedere economic, dar anunță și un dezastru ecologic.
Ministrul Sănătății a demarat deja procedurile, cu ajutorul Ministrului de Externe Bogdan Lucian Aurescu, de a identifica țările care doresc să facă parte din uniune. Board-ul alcătuit astfel ar putea anula contractele realizate în pandemie de achiziționare a vaccinurilor COVID-19. În cel mai rău caz, speră ministrul, le va renegocia în favoarea României, comunică EVZ.
Reamintim că până în prezent, circa două milioane de vaccinuri anti-COVID-19 au expirat, pagubele fiind estimate la 6 milioane de euro doar din acest lot. Mai mult, ministrul Rafila susține că „avem obligaţii contractuale de a mai cumpăra și alte loturi”.
„Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte”, a transmis ministrul în cadrul conferinței menționate.
„Încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Este incert însă cu cine vom renegocia, dacă România va avea ocazia. Contractele de achiziționare a dozelor este semnat de Comisia Europeană cu producătorii BioNTtech/Pfizer etc, iar România, la rândul său, a semnat contracte de angajament cu Comisa.
Totodată, o certitudine este că majoritatea țărilor europene traversează această situație, provocarea ministrului Rafila fiind de a găsi țări dispuse să ia atitudine într-un board lansat de România.
În Europa, peste 240 de milioane de doze au expirat de la începutul campaniei de vaccinare.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…