Criza sanitară din România face victime pe zi ce trece și nu pare să se apropie de un final. Alexandru Rafila, susține un plan de ieșire din criza sanitară, întrucât până acum politicienii vorbesc doar de cifre, dar nu de soluții concrete.
„Prima prioritate, care este o prioritate națională, este scăderea rapidă a numărului de decese din România. Eu sunt foarte afectat. Mi se pare ciudat că discutăm doar despre cifre, sunt foarte multe tragedii în spate.
Situaţia de la Colectiv ne-a afectat foarte mult emoțional. A fost vorba de 64 de decese tragice, dar să nu uităm totuși că 400-500 de concetățeni de ai noştri mor în fiecare zi şi cred că există soluţii ca acest lucru să revină la o normalitate.
Am avut nişte întâlniri săptămâna trecută cu sindicatele cu mediul de afaceri cu reprezentanți ai zonei de educaţie şi toată lumea vrea să ajute, vrea să participe la acest efort care să ducă oprirea lucrurilor.
Nu e vorba de carantină, e vorba despre o responsabilitate pe care ar trebui să ne-o asumăm cu toții pentru un timp limitat, sigur cu alte măsuri începând cu asigurarea de tratament în ambulatoriile de specialitate, o mobilizare mai bună a medicilor care pot să ajute în mod efectiv la gestionarea acestei pandemii.
Eu sunt absolut copleșit de ceea ce se întâmplă şi de faptul că nu există nicio reacţie deja de multe săptămâni în ceea ce privește aceasta situație tragică şi discutăm numai de paturi suplimentare la ATI, dar cum să oprim acest val al morţii în România nu discută nimeni.
Trebuie să le explicăm oamenilor că toţi avem o responsabilitate. Toţi putem fi victime, familiile noastre cei apropiaţi. Nu cred că este un efort prea mare să oprim acest lucru. Noi am avut o serie întreagă de măsuri abracadabrante anul trecut, nu era nici pe departe o situaţie similară cu cea de acum.
Lucrurile astea au înrăit lucrurile, au făcut ca oamenii să se opună măsurilor pe care le recomanda Guvernul pentru că nu au fost explicate şi au fost luate cu totul şi cu totul disproporțional sau inutil. Lucrurile astea se răzbună acum. Oamenii nu mai cred că, mai mult de un an şi jumătate am fost în stare de alertă. Mi se pare absolut intolerabil.
Cea de-a doua prioritate este legată de organizarea asistenței medicale în cabinetele medicilor de familie şi medicina ambulatorie ca să existe acces la servicii de sănătate şi la medicamente”, a spus Alexandru Rafila la Sinteza Zilei de la Antena 3.