Din cuprinsul articolului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține în aceste momente o conferință de presă unde a subliniat în nenumărate rânduri că nu se promovează o politică de obligativitate a vaccinării.
Strategia Națională de Vaccinare, postată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică și care a provocat, joi, un protest AUR în fața Ministerului Sănătății, asigură dreptul, nu obligația cetățenilor, spune ministrul Sănătății.
”Pentru că în faţa ministerului se desfăşoară o demonstraţie a unui partid politic, cred că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase”, a afirmat el.
Rafila a precizat că a văzut sloganuri afişate la protest, ”Vaccinat egal intoxicat”. ”Vă asigur că majoritatea celor care se află aici, în vârstă au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicaţi, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a arătat Alexandru Rafila.
„Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”, a afirmat Rafila, cu referire la protestatarii mobilizați de AUR. „A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a adăugat ministrul Sănătății.
Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare. Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a calificat protestul AUR din fața Ministerului Sănătății drept „impostură politică dusă la paroxism”, care trebuie să înceteze.
”Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a spus ministrul.
Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat.
Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au arătat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.
„Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie! (…) Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție”, transmite Ministerul Sănătății.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…