Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, încearcă rezolvarea dezechilibrelor din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP). Actuala legislație care stă la baza funcționării Direcțiilor de Sănătate publică s-a dovedit una care generează mari inechități față de alți angajați din sistemul de sănătate. Acest lucru a dus la scăderea interesului medicilor de a lucra în cadrul DSP-urilor, epidemiologii fiind foarte greu de convins să își dorească să lucreze aici.
Propunerile lui Rafila vor trebui să treacă de Parlament. Acesta a mai spus că vrea să modifice statutul directorilor de la Direcțiile de Sănătate Publică, dar pentru asta are nevoie de sprijinul Parlamentului, pentru modificarea unor legi importante.
Ministrul Sănătății își dorește ca medicii să fie aduși înapoi la Direcțiile de Sănătate Publică, prin salarii atractive, și prin oferirea unui statut favorabil. În prezent, diferențele salariale dintre funcția de doctor într-un spital public, și un funcționar public la DSP, sunt foarte mari.
”Apropo de Direcţiile de Sănătate Publică, pentru că şi acestea ar trebui să aibă conduceri stabile. Din păcate, nu avem, perioada aceasta, foarte multă atractivitate pentru medici, ca să ocupe postul de conducător al Direcţiilor de Sănătate Publică. A existat o propunere parlamentară din partea PNL, acum câteva luni, care permite practic oricărei persoane, indiferent de pregătirea profesională, să ocupe postul de director al DSP. M-aş bucra dacă am găsi, împreună cu Parlamentul, cu colegi din Guvern, o cale prin care să reprofesionalizăm DSP”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.
Direcția de Sănătate Publică este o instituție publică cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în scopul realizării politicilor și programelor naționale de sănătate publică, promovarea sănătății, a activității de medicină preventivă și a inspecției sanitare de stat, precum și a planificării și derulării investițiilor finanțate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate.
Spre exemplu, Direcția de Sănătate Publică București are o lungă istorie, iar începuturile sale datează încă din 1831, când a fost introdus „Regulamentul pentru îmbuntățirea și paza rânduielii în Poliția Bucureștilor practică”. Ulterior, în anul următor, a fost înființată „Eforia Spitalelor”, instituție de stat care administra unitățile medicale. În cele din urmă, în anul 1862, Comitetul Sanitar din Moldova și din Muntenia formează împreună o Direcție Sanitară la București, instituție care există și astăzi.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…