Din cuprinsul articolului
Alexandru Rafila, măsuri pentru refugiații din Ucraina: Trebuie să îi testăm și să îi vaccinăm. Pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie.
În fața valului de refugiați ucrainieni care fug de teama războiului, autoritățile române au stabilit puncte de primire pentru refugiaţi în judeţe de graniţă cu Ucraina.
Pe lângă problema locurilor de cazare, s-a discutat și despre partea medicală. Ministrul Sănătății a anunțat joi că se caută o soluție de testare și de vaccinare a refugiaților ucrainieni.
Alexandru Rafila a avut discuţii cu directorii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor din zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune.
„Trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic”, a adăugat ministrul Sănătăţii. El a mai spus că există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu.
„Pot să vă spun cum ne pregătim noi, din punct de vedere al sistemului de sănătate. Am avut, după întâlnirea de dimineaţă de la Guvern organizată de domnul premier Ciucă, astăzi o discuţie cu reprezentanţii direcţiile de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte şi pe de altă parte al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme.
Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm, dacă este cazul, şi trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic.
Vă daţi seama, este şi greu să stabileşti domiciliul, pentru că ei dacă solicită statutul de azilant trebuie să le oferim condiţii de cazare pe de o parte. Iar pe de altă parte trebuie să le oferim acces la serviciile de sănătate, nu numai de urgenţă, pentru că pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie, iar lucrul acesta trebuie organizat.
Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurără de Sănătate, deşi am făcut un soi de parcurs încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RomâniaTV.
La nvielul DSU există suficiente teste rapide care vor fi trimise rapid în teritoriu şi trebuie alocate resursele pentru ca MAI să organizeze facilităţile de cazare pentru refugiaţi.
„Da, vrem să adaptăm situaţia. Există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu, iar testarea acestor persoane e prioritară, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea coronavirusului.
Noi sperăm să înceteze cât mai repede conflictul şi să fie o situaţie tranzitorie. Bineînţeles că trebuie luat în vedere lucrul acesta şi există o inventariere a capacităţilor de cazare. Inclusiv se va organiza de MAI facilităţi pentru a putea caza aceste persoane sau facilităţi hoteliere.
Sunt Satu Mare, Iaşi, Vaslui, Galaţi. Există o alocare de resurse unde trebuie asigurate toate condiţiile, inclusiv masa acestor oameni. Bineînţeles că lucrurile sunt în dinamică”, a explicat Rafila.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…