Din cuprinsul articolului
În cadrul emisiunii „Matinal”, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre importanța vaccinării antigripale, mai ales în contextul săptămânii prevenției gripei. Persoanele vulnerabile, precum cei cu boli cronice, vârstnicii și femeile însărcinate, beneficiază de vaccinuri gratuite. Rafila a subliniat că rata vaccinării este scăzută, în special după pandemia COVID-19, și că este necesară o mai bună informare a populației pentru a crește acceptanța vaccinurilor și a combate dezinformarea.
„E vorba despre persoanele care au boli cronice, mai ales afecțiuni cardio /…/. Persoanele peste 65 de ani beneficiază de vaccinare, însă și femeile gravide /…/, desigur, și copiii. Vacinarea pentru toate aceste categorii este gratuită, deci compensarea este de 100%, iar rețeta care este eliberată de medicul de familie este onorată în farmacii, fără niciun fel de problemă, pentru unul dintre vaccinurile gripale existente pe piață”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea menționată.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în emisiunea „Matinal” că rata scăzută de vaccinare antigripală în România, care nu a depășit 1,5 milioane de persoane, este insuficientă pentru a preveni epidemii și asigură doar o protecție individuală, nu colectivă.
După pandemie, mulți români au pierdut interesul pentru vaccinare din cauza unei scăderi a numărului de cazuri de gripă, generând un fals sentiment de siguranță. Rafila susține că este nevoie de o mai bună informare și combatere a știrilor false pentru a crește acceptarea vaccinurilor.
„Aţi văzut şi în cazul coronavirusului diferenţele dintre România, de exemplu, şi ţările din vestul Europei au fost notabile în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală, cam de unu la doi, adică în România a fost acoperire vaccinală cam de două ori mai mică decât în alte ţări din vestul Europei.
În România trebuie să vii cu argumente solide, ştiinţifice, şi poate că lucrul cel mai dificil nu este acesta, ci combaterea ştirilor false şi a predispoziţiei pe care o au unii dintre concetăţenii noştri să asculte sau să se informeze din surse care nu că nu sunt neautorizate, sunt lipsite de credibilitate din punct de vedere medical sau ştiinţific”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…