Sari la conținut

Alexandru Rafila, acuzat că a dat „ca hoțul” 21 de milioane de euro către OMS. Care este poziția ministrului Sănătății? „Și-au făcut din calomnie unicul proiect politic”

Alexandru Rafila, acuzat că a dat „ca hoțul” 21 de milioane de euro către OMS. Care este poziția ministrului Sănătății? „Și-au făcut din calomnie unicul proiect politic”

Potrivit unui comunicat USR, deputatul Emanuel Ungureanu îl acuză pe ministrul Sănătății că a semnat „pe șest” un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății, unde a fost angajat pe post de conducere până în 2021.

Alexandru Rafila, acuzat că a dat „ca hoțul” 21 de milioane de euro către OMS

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR.

Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.

Ungureanu susține că problema este „suma uriașă: 21 de milioane de euro”, iar banii, mai afirmă deputatul USR, au fost „direcționați discreționar, pentru asistență tehnică – consultanță-, către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021”.

Care este poziția ministrului Sănătății? „Și-au făcut din calomnie unicul proiect politic”

În replică, Alexandru Rafila susține că a respectat directiva UE, potrivit căreia se recomandă folosirea asistenței tehnice furnizate inclusiv de OMS pentru a se îndeplini jaloanele cerute prin PNRR.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Rafila face „câteva precizări despre activitatea mea la Organizația Mondială a Sănătății”.

„Sunt mândru că am reușit să reprezint România în conducerea OMS: între 2014-2017 în Comitetul Permanent la Biroului Regional OMS Europa și între 2018-2021 în Comitetul Executiv al OMS.

Ambele poziții de reprezentare a țării mele au fost obținute prin votul statelor membre (53 în Regiunea Europeană și 194 la nivel global) pe baza CV-ului profesional și la recomandarea miniștrilor români ai sănătății din acele perioade. Ambele poziții nu au fost niciodată retribuite și au presupus multă muncă în studierea politicilor de sănătate publică și de realizare a recomandărilor pentru ca statele membre ale OMS să poată aproba modul de dezvoltare a sistemelor de sănătate în deceniul următor.

Scopul major este de asigurare a accesului universal la servicii de sănătate și de îndeplinire a obiectivului Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă în domeniul sănătăţii! Nu am fost angajatul OMS, dar consider ca mi-am servit cu cinste, demnitate și profesionalism țara!

P.S. Precizările nu sunt pentru cei care, deși cunosc situația reală, și-au făcut din calomnie unicul proiect politic, ci pentru oamenii de bună credință care, poate, nu au aflat detalii ale activității mele profesionale la OMS”, a scris Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel