Sari la conținut

Alertă sanitară! Una dintre cele mai mortale boli din lume a ucis nouă persoane. Alte sute sunt în carantină

Foto: rhiva doctorulzilei.ro
Virusul care ar putea declanșa o nouă pandemie

E alertă sanitară la nivel internațional, după ce nouă persoane din Guineea Ecuatorială au fost ucise de una dintre cele mai mortale boli din lume.

Virusul Marburg are o rată a mortalității de până la 88%, similară cu Ebola.

Este pentru prima dată când agentul patogen este identificat în această țară, care acum se luptă pentru a controla focarul, informează Daily Mail.

Sute de persoane suspectate de contaminarea cu acest virus, care în prezent nu are leac, au fost deja puse în carantină.

De asemenea, șaisprezece persoane au fost testate pozitiv, a anunțat, luni, Organizația Mondială a Sănătății.

De teamă, țările vecine Camerun și Gabon au restricționat circulația de-a lungul granițelor lor.

Agențiile internaționale care oferă ajutor au trimis echipe pe teren în provincia Kie Ntem, unde au fost depistate toate cazurile de până acum.

Inițial, oficialii locali din domeniul sănătății au tras alarma pe 7 februarie, după ce s-a descoperit că o boală misterioasă provoacă cazuri de febră hemoragică.

Ulterior, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, experții și-au dat seama că este vorba despre virusui Marburg (MVD).

Agenția ONU convoacă astăzi o reuniune de urgență a consorțiului de vaccin împotriva virusului Marburg pentru a discuta despre focarul din Guineea Ecuatorială.

Cum se transmite și cum se manifestă virusul Marburg

Virusul Marburg se transmite la om de la liliecii de fructe. El se răspândește de o persoană la alta prin contactul direct cu fluidele corporale ale celor infectați, dar și prin cel cu suprafețe și materiale atinse de aceștia.

Simptomele apar brusc și includ dureri de cap puternice, febră, diaree, dureri de stomac și vărsături și devin din ce în ce mai severe.

În stadiile incipiente, MVD se aseamănă cu alte boli tropicale, cum ar fi Ebola și malaria.

Tratamentul pentru Marburg

Nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru virusul Marburg. Cu toate acestea, șansele de supraviețuire ale unui pacient pot fi îmbunătățite prin mai multe metode de îngrijire, inclusiv rehidratarea orală sau intravenoasă și tratamentul simptomelor specifice, explică specialiștii din cadrul OMS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel