Din cuprinsul articolului
Marea Britanie a anunţat luni că a detectat primul său caz uman de infectare cu tulpina de gripă tip A(H1N2), similară cu un virus care circulă în prezent la porci, adăugând că persoana în cauză a prezentat simptome uşoare şi s-a vindecat complet.
Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a declarat că acest caz a fost detectat în cadrul monitorizării de rutină a gripei la nivel naţional şi a precizat că sursa infecţiei nu este cunoscută.
„Este prima dată când detectăm acest virus la persoane în Marea Britanie, deşi acesta este foarte asemănător cu virusuri care au fost depistate la porci”, a declarat Meera Chand, director în cadrul UKHSA.
Contactele apropiate ale cazului sunt monitorizate de autorităţi, se arată în comunicatul în care se precizează că situaţia este monitorizată cu atenţie sporită în cabinetele şi spitalele din North Yorkshire, o regiune din nordul Angliei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În 2009, pandemia de gripă porcină la om a infectat milioane de persoane. Aceasta a fost cauzată de un virus care conţinea material genetic de la virusuri aflate în circulaţie la porci, păsări şi om.
Potrivit UKHSA, din primele informaţii reiese că infecţia detectată recent în Marea Britanie este diferită de cele aproximativ 50 de alte cazuri umane de infectare cu această tulpină identificate în alte zone ale lumii începând din 2005.
La om, simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere „clasice”: febră, simptome respiratorii precum tuse sau secreții nazale, dureri în gât dar și dureri musculare, cefalee, frisoane, oboseală, vărsături sau diaree.
Infecția cu virusul gripei porcine la om poate fi ușoară sau severă. ”În unele cazuri, complicații grave, cum ar fi pneumonia virală primară sau suprainfectiile bacteriene severe (sau chiar o combinație a celor două), pot apărea chiar și la persoanele sănătoase în general. Dar atenție, acestea sunt cazuri sporadice”, subliniază virologul Fabrizio Pregliasco, director medical al Irccs Galeazzi și profesor la Universitatea de Stat din Milano.
Se poate contracta prin contactul cu animalele infectate . În ceea ce privește transmiterea de la om la om, se crede că aceasta are loc cu aceleași moduri de transmitere ca și gripa sezonieră , prin picăturile conținute în strănutul sau tusea unei persoane infectate și indirect, atunci când picăturile sau alte secreții nazale sau gâtului, se depun pe mâini sau pe alte suprafeţe care vin în contact cu gura sau nasul altor persoane.
Este exclusă posibilitatea transmiterii virusului prin consumul de carne de porc sau produse obținute din prelucrarea acestuia. Gătitul cărnii la o temperatură ridicată ucide virusul gripei porcine, precum și alte bacterii și virusuri, potrivit Rainews, citat de dcnews.ro.
Perioada de incubație este de aproximativ 7 zile. Adulții care s-au îmbolnăvit pot infecta alte persoane timp de aproximativ 5 zile după apariția simptomelor.
Companii din pharma, clinici, rețele de spitale de stat și private și medici din România…
Știai că 30% dintre cuplurile infertile (nu reușesc să obțină sarcina natural după cel puțin…
Astrologia ne oferă o privire fascinantă asupra influenței pe care data nașterii o are asupra…
Cum să-ți monitorizezi tensiunea arterială. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale te poate ajuta să gestionezi…
ALERTĂ meteo. Un vortex polar care se va răspândi din nord va schimba configurația generală…
Arderea frunzelor de dafin este o practică veche, cunoscută pentru multiplele sale beneficii. De la…