Sari la conținut

Alertă sanitară la nivel mondial! Triplă epidemie de virusuri respiratorii, în special, în rândul copiilor

Din cuprinsul articolului

 Triplă epidemie de virusuri respiratorii, în special, în rândul copiilor. Conform AFP, spitalele sunt puse la încercare în această perioadă, pentru că SUA se confruntă, în același timp, cu virusul gripal, Covid-19 și cu virusul respirator sincțial.

„Credem că numeroşi copii sunt în prezent expuşi pentru prima dată la anumite virusuri respiratorii pe care le-au evitat în timpul pandemiei graţie măsurilor instituite la acea vreme (măşti, lockdownuri etc)”, a explicat, vineri, José Romero, din cadrul Centrului naţional pentru imunizare şi boli respiratorii.

Este un fenomen observat de asemenea şi în alte regiuni din lume, printre care Franţa, care se confruntă cu o importantă epidemie de bronşiolită. Principala cauză a bronşiolitei este infecţia cu virusul respirator sinciţial (VRS).

Semne de alarmă

Simptomele pot fi similare de la o boală la alta şi, chiar dacă cei mai mulţi pacienţi se însănătoşesc în una sau două săptămâni, anumite grupuri, precum bebeluşii sau vârstnicii, riscă să dezvolte cazuri grave.

Sistemul de monitorizare a vizitelor la urgenţe sau pentru îngrijiri ambulatorii din cauza unor simptome similare cu cele gripale înregistrează „o activitate intensă în Statele Unite în această perioadă a anului”, a declarat José Romero cu prilejul unei conferinţe de presă.

„Constatăm cea mai ridicată rată de spitalizare asociată gripei din ultimul deceniu”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, sezonul epidemic a debutat destul de timpuriu anul acesta. În Statele Unite sunt raportate, în această perioadă, peste 270.000 de cazuri de COVID-19 săptămânal.

Presiunea asupra spitalelor este cea mai mare în statele din nord-estul coastei americane, precum şi în statul Washington (nord-vest), a declarat Dawn O’Connell, din cadrul Departamentului pentru Sănătate al SUA.

Există vaccinuri pentru două dintre cele trei virusului vizate, amintesc responsabilii sanitari.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel