Din cuprinsul articolului
ALERTĂ sanitară epidemiologică. Romani infectați cu un virus mortal!
Dacă până acum nu au fost raportate cazuri de infectare cu virsului West Nile, medicul Dragoș Voicu, de la spitalul Județean din Brăila, a confirmat două cazuri de meningită West Nile.
Toată rețeaua medicală din județul Brăila – de la medici de familie și unități sanitare, până la centre de transfuzie – a fost pusă în gardă, după confirmarea celor două cazuri de meningită acută West Nile.
Doi pacienți, o femeia de 86 de ani și un bărbat de 71 de ani, sunt în stare foarte gravă, spun medicii. Cei doi sunt intubați, unul dintre ei, în comă.
Dr. Dragoș Voicu, Spitalul Județean Brăila a spus care este starea pacienților.
„Momentan se află în secția ATI, intubați, cu suport mecanic ventilator, în stare gravă. Mai grav este bărbatul, care este într-o comă profundă, dar tot într-o comă, ușor mai superficială, se află și femeia. Prognosticul este rezervat”, a declarat medicul, potrivit Pro TV.
Cei de la Direcția de Sănătate Publică au deschis două anchete epidemiologice și încearcă să afle dacă și membrii familiilor au fost expuși.
Gabriel Ciochină, director executiv DSP Brăila: „Este vorba de înțepături de țânțar. Nu avem informația că ar exista un istoric de călătorie”.
„Măsurile sunt cele dispuse de către Direcția de Sănătate Publică, în vederea identificării zonelor unde ar putea să existe acest țânțar aducător de boală. Identificarea zonelor mlăștinoase, cu băltire de apă, măsuri privind dezinsecția”, spune Loredana Badiu, subprefect jud. Brăila.
Autorităților locale li se recomandă, printre altele, toaletarea vegetației, iar oamenii sunt sfătuiți să poarte haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, în special seara, dacă merg în zone împădurite sau pe lângă bălți. Până în 1999, virusul West Nile fusese depistat în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și extrem de rar în Europa. Experții spun că poate infecta în egală masură oameni, păsări sau cai.
Amintim că virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome.
Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.
În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:
Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…