Sari la conținut

Alertă sanitară: Epidemie de chikungunya! Care sunt simptomele bolii?

sursa foto: indiatvnews.com

Chikungunya este un virus care provoacă febră, dureri articulare severe, vânătăi pe piele. Infecția poate duce la complicații cronice și chiar la decesul pacientului.

O epidemie de chikungunya s-a declanșat în Réunion, insula franceză din Oceanul Indian. Primele cazuri au apărut în vara anului trecut și apoi s-au înmulțit, obligând autoritățile să ia măsuri. Boala este transmisă de țânțari infectaţi cu virusul chikungunya (CHIKV).

Alertă sanitară pentru stoparea extinderii epidemiei

Autoritățile locale au declanșat sistemul de gestionare a crizelor. Din 23 august 2024, pe insula de aproape 900.000 de locuitori au fost înregistrate 192 de cazuri provocate de această boală transmisă de țânțari, potrivit Le Figaro, conform Mediafax.

„Din cauza creșterii numărului de cazuri și a dispersării focarelor, Patrice Latron, prefectul de La Réunion, declanșează nivelul 3 al sistemului ORSEC Arbovirusuri, care corespunde circulației unui epidemie de intensitate”, a scris prefectura într-un comunicat.

260.000 de persoane, infectate

Localitățile din sudul insulei sunt cele mai afectate de virus, precizează autoritățile. De asemenea, cazuri au fost semnalate într-o stațiune de pe coasta de vest.

Guvernul vrea să evite repetarea epidemiei de chikungunya din 2005 și 2006. Atunci, aproximativ 260.000 de persoane, adică o treime din populația insulei, au fost infectate cu virus, iar 225 au murit din cauza bolii.

La nivel global, boala afectează mai mult de 1 milion de persoane în fiecare an, potrivit site-ului European Climate and Health Observatory.

În Europa, chikungunya este răspândită în cea mai mare parte de călători. Boala are simptome similare (febră și dureri articulare) ca și alte boli virale, cu o distribuție geografică suprapusă, cum ar fi dengue. Prin urmare, mulți pacienți sunt diagnosticați greșit, iar impactul socio-economic și povara totală a bolilor sunt probabil subestimate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel